IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 октовмри

08:09 | 20.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 20 октовмри

Пътната агенция ще има нов шеф
в. Дневник

Председателят на управителният съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Димитър Иванов ще бъде освободен от длъжност. Това стана ясно от изказване на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев вчера, ден след като за смяната на Иванов се изказа и премиерът Бойко Борисов. По думите на Плевнелиев правителството не е доволно от скоростта, с която се случват реформите в пътната агенция. Той допълни, че няма забележки към работата на Иванов като експерт.

"Това, което очакваме от агенцията, е много бързи реформи. Очакваме хората там да бъдат интегрирани независимо от миналото на тази институция", обясни министърът. Според неофициална информация на "Дневник" от строителния бранш сред основните причини за смяната на Иванов са липсата на договори за зимно почистване на пътищата и забавянето на тръжните процедури за магистрала "Тракия", които по план трябваше да започнат през октомври.

"Майкрософт" има претенции към България за 20 млн. лв.
в. Сега

Претенции за получаване на допълнителни суми за ползвания софтуер от държавната администрация у нас е предявил гигантът "Майкрософт". От компанията твърдят, че броят на раздадените лицензи по договора с администрацията надхвърля платеното с близо 25%. Ако не реши проблема, страната ни рискува отново да бъде върната в списъка на интелектуалните пирати. Това се разбра от изказване на премиера Бойко Борисов вчера.

"20 млн. лв. трябва да плати правителството по договор с "Майкрософт", тези пари отново не са предвидени в бюджета", заяви Борисов. Главният секретар на МС Росен Желязков уточни пред "Сега", че претенциите са по сключения през 2008 г. договор с ЦАПК "Прогрес" за 60 000 Windows лиценза за настолни компютри и 2000 сървърни лиценза. Договорът е 3-годишен - до 2011 г., сключен е от бившето министерство на държавната администрация и е за 70.75 млн. без ДДС.

Съдът спря частните автобуси по 15 линии в София
в. Сега

Частната фирма "Карат С", която пое след конкурс 15 от автобусните линии в София, трябва да спре да вози по тях. До окончателното произнасяне на съда по заведено срещу конкурса дело маршрутите трябва да се изпълняват от рейсове на общинската фирма "Столичен автотранспорт".

Това следва от окончателното решение на Върховния административен съд да отмени предварителното изпълнение на заповедта, с която общината определи "Карат С" за победител в състезанието. Решението ще доведе до хаос в отношенията между "Карат С" и общината и реален дискомфорт за пътниците, защото по линиите занапред ще бъдат пуснати стари автобуси.

Почивни станции на властта стават болници

в. Новинар

Две от почивните бази на Министерския съвет ще бъдат превърнати в болници за долекуване и продължително лечение. Това стана ясно вчера при посещението на премиера Бойко Борисов и министрите на отбраната Николай Младенов и здравеопазването Боджидар Нанев във Военно–медицинска академия. Пилотният проект ще бъде реализиран в почивните бази на властта в Хисаря и Наречен. Резиденциите, които правителството ще отпусне на ВМА, ще се използват за лечебни процедури и рехабилитация. Достъп до станциите ще имат не само военните, но и обикновените граждани, увери премиерът. Резултатите от проекта ще послужат за модел при реформирането на болничната помощ в страната. 

Чепеларе скочи срещу канадското злато
в. Стандарт

Чепеларе скочи срещу добива на злато в село Югово от канадската фирма "Дънди прешъс металс". Новосформиран обществен съвет ще настоява пред МОСВ да не дава разрешение за добив на медно-златни залежи от канадците. Компанията използва най-евтиния метод за добив на злато, който е свързан с отделянето на високотоксични цианиди. Това ще съсипе целия регион и ще унищожи природата, туризма и поминъка ни, смятат местните хора.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още