IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Калин Христов: По-добре е фискалният резерв да стои в БНБ

Въпросът е много по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед, каза бъдещият подуправител на централната банка

12:31 | 19.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Калин Христов: По-добре е фискалният резерв да стои в БНБ

По-добре е фискалният резерв на страната да продължи да се съхранява в БНБ, заяви пред журналисти Калин Христов, който предстои в края на тази седмица официално да встъпи в длъжност като подуправител на централната банка.

Коментарът бе направен във връзка и изказване на финансовия министър Симеон Дянков, че е по-изгодно част от резерва да стои в търговски банки, тъй като там лихвите са по-високи.

Христов уточни, че това е негово лично мнение, а не на БНБ.

„Въпросът е много по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед“, каза той. По думите му ако част от резерва се съхранява в търговски банки, лихвеният процент няма да бъде 6%, както спомена Симеон Дянков, а по-нисък.

„Има вероятност при влагане на парите в търговски банки да се рефинансират частни дългове с държавни средства“, каза още Калин Христов.

Той допълни и че лихвеният процент върху фискалния резерв в БНБ е по-висок от споменатия от Дянков („0,3-0,5%“), но не уточни колко е точно.

Бъдещият подуправител каза, че тепърва предстоят разговори по темата между БНБ и министъра на финансите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още