IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 октомври

09:18 | 17.10.09 г.
Преглед на печата за 17 октомври

1/5 от малките хотели в София затварят врати

в. Сега

Близо 1/5 от малките хотели в столицата с категория от една до три звезди вероятно ще затворят до края на годината, прогнозираха вчера от общинското предприятие "Туристическо обслужване". По техни данни до края на септември 47 малки хотели и мотели с общо 635 легла са подали заявления за прекратяване на дейността. До края на годината техният брой вероятно ще достигне 59. В момента в предприятието са регистрирани 297 обекта с над 10 хил. легла, като в това число влизат и апартаменти за настаняване на гости.

Бум на инвестиции за слънчева енергия

в. Стандарт

И във време на криза инвестициите за чиста енергия продължават да бъдат хит на енергийния пазар у нас.

Това показа днешната среща на представителите на един от световните производители на слънчеви панели – китайски концерн Phono solar, с потенциални инвеститори от цялата страна в Стара Загора.

Само по време на форума бяха заявени инвестиционни намерения за фотоволтаични система за над 100 мегавата, съобщи Олег Стоиолов шеф на търговско-промишлената палата в града на липите, инициатор на срещата заедно с бълграския партньор на китайците старозагорската фирма Верея-пласт. Специалистите припомниха, че една слънчева централа с мощност 2 MW спестява изхвърлянето на 5 т въглероден двуокис в атмосферата.

България е в Топ 5 по финансова стабилност в ЕС

в. Сега

България е в групата на 5-те държави с най-стабилни публични финанси в Европейския съюз, съобщи в свой доклад Европейската комисия. Останалите отличнички са Дания, Естония, Финландия и Швеция.


Докладът, предназначен за Европарламента и Съвета на министрите, разглежда фискалната политика на държавите членки през последните години. Идеята е да се види бюджетите на кои страни са изправени пред най-голям риск да се продънят в бъдеще заради твърде големи публични разходи.

В ЕС има сериозно влошаване на държавните финанси заради кризата. През 2007 г. бюджетните дефицити на страните членки бяха ограничени до много ниско ниво - средно 0.8% от БВП, но през 2009 г. и 2010 г. отново се очаква да нараснат опасно - до 6% и 7% при изискване максимум 3%. За сравнение България през последните години имаше излишък от 3%, а тази година стремежът е бюджетът да е на нула, т. е. да не се стигне до дефицит.

Украйна забрани вноса на овце и овче месо от България

в. Новинар

Държавният комитет по ветеринарна медицина на Украйна е забранил вноса на овце и овче месо от България заради бруцелоза по добитъка в Ловешко, съобщи вчера интернет сайтът MIGnews. От комитета посочват още вносът на други стоки от страната ни трябва обстойно да се следи от ветеринарния контрол.

От Националната ветеринарномедицинска служба у нас заявиха, че в Ловешка област не е открита бруцелоза, а болестта скрейпи. Това представлява хронично увреждане на централната нервна система на животните, завършващо винаги със смърт, обясниха ветеринари. Болестта обаче не е опасна за хората, а причинителят на заболяването не може да се пренесе при консумация на месо от овцете, заразени със скрейпи, добавиха ветеринарната служба.

Борят цигарената контрабанда със скенери

в. Новинар

Държавата ще бори цигарената контрабанда от повишения акциз на цигарите със скенери по границите. Агенция "Митници" ще закупи 12 скенера за тази цел, съобщи вчера в кулоарите на парламента финансовият министър Симеон Дянков. По първоначални изчисления те ще струват около 15 млн. лева, като 75 процента от финансирането вероятно ще дойде от международни програми за борба с нелегалния внос.

Дянков за пореден път заяви, че здравето на българите е основна причина за вдигането на акциза от догодина. Като финансов министър моята главна задача е здравето на бюджета, а в този случай то помага и за това. Но съм и политик и като политик искам да подпомагам политики, които според мен са добри за дългосрочното развитие на България. По-малко пушене в дългосрочна политика, която цели българите да са по-здрави, допълни той. В парламента той отговори на въпрос на депутата от Коалиция за България Корнелия Нинова, която коментира, че повишеният акциз ще доведе до многократно увеличение на контрабандата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още