IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Върнахме на Гърция 25 тона незаконно превозвани отпадъци

Заловени са и нерегламентирано превозвани акумулатори и метален скрап

18:13 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Върнахме на Гърция 25 тона незаконно превозвани отпадъци

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Благоевград, спряха и върнаха обратно в Гърция два товарни автомобила заради нерегламентиран превоз на отпадъци, съобщиха от екоинспекцията.

Съдействието на инспекцията е потърсено, след като на митническия пункт „Кулата“ при рутинна проверка са спрени два товарни автомобила - собственост на ЕТ „Иван Трендафилов“ -Кресна, и на Красимир Митов от гр. Петрич.

Установено е, че камионът на еднолични търговец е превозвал повече от 25 тона бали полиетилен, а на Митов - негодни за употреба акумулатори и метален скрап. Отпадъците не са били придружени от необходимите документи съгласно действащия у нас Регламент 1013 на Европейския парламент и Съвета на Европа за превоза на отпадъци, поясниха от РИОСВ.

Според този регламент един от основните документи, съпътстващи движението на отпадъците между две страни, е т. нар. нотификация. У нас нотификационният документ се издава от МОСВ и съдържа информация за износителя (нотификатор), вносителя, превозвача, генератора на отпадъците, съоръжението, в което те ще се обезвреждат или оползотворяват, вида, планираното количество и времето за превоза на отпадъка, поясниха от РИОСВ.

От екоинспекцията в Благоевград информираха, че от началото на седмицата нейните инспектори са проверили 18 обекта в Благоевградска област. Дадени са общо 15 предписания на лица и на фирми за спазването на екологичното законодателство и е издаден един акт за административно нарушение.

Постъпленията по наказателни постановления и наложени санкции за увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми за този период са 4385 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още