IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона емитира привилегированите акции при дивидентна доходност 10%

Емисионната цена на новите акции е 9,92 лева

17:19 | 16.10.09 г.
Енемона емитира привилегированите акции при дивидентна доходност 10%

След като миналия месец Енемона АД определи параметрите на емисията варанти, днес от съобщение в Бюлетин Investor.bg става ясно, че Съветът на директорите на дружеството е определил и параметрите на планираната емисия привилегировани акции.

Максималният размер на емитираните привилегировани акции ще е 5 966 800, като увеличението ще се счита за успешно само ако бъдат записани и платени минимум 1 000 000 броя.

Издадената емисия привилегировани акции ще бъде конвертирана в деня, следващ деня на изтичане на седмата календарна година от датата на регистрацията и в Централен депозитар при конверсионно съотношение една привилегирована акция за една обикновена.

Сред привилегиите на допълнителната емисия акции са гарантиран кумулативен годишен дивидент в размер на 10% от емисионната цена на акция, която е 9,92 лева.

Така, ако увеличението е успешно, при което бъдат записани всички акции от новата емисия, то в дружеството ще постъпят над 59 млн. лв.

“Набраните средства ще бъдат разпределени горе-долу по равно за финансиране на четирите проекта на компанията, обявени още по време на IPO-то. Това са енергиен проект “Ломски лигнити”, проект „Енергийно оползотворяване на селскостопанска биомаса в Северна България”, към който се включва ТЕЦ Никопол, придобиване на активи и дружества за проекти в сферата на енергетиката и преструктуриране на дълговия портфейл”, заяви за Investor.bg през февруари Прокопи Прокопиев, директор "Корпоративна политика” на Енемона АД.

Освен това привилегированите акции ще дават гарантиран ликвидационен дял в размер на сумата на емисионната стойност на акцията (9,92 лева) и всички дължими и неизплатени дивиденти по акцията.

Издаваните привилегировани акции ще са без право на глас в Общото събрание на акционерите (ОСА). 

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още