IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Станишев очаква 2010 да е по-тежка от 2009 г.

Бившият премиер разкритикува стремежа към балансиран бюджет, въпреки че такъв имаше и по времето на Орешарски

11:55 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Станишев очаква 2010 да е по-тежка от 2009 г.

Следващата година в икономическо отношение ще бъде по-лоша от 2009 г. и българите ще продължат да обедняват, прогнозира от парламентарната трибуна лидерът на БСП и бивш премиер на страната Сергей Станишев.

По думите му икономиката ни ще се свие с 6% за тази година. Същата прогноза вчера публикуваха и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като според тях догодина спадът ще се забави до 1,5 на сто, но въпреки това ще сме единствената страна в региона с понижение на БВП за 2010.

Защо балансираният бюджет се превърна в приоритет в условията на криза - повечето бюджетни системи се задъхват от наложените им ограничения, попита още Станишев.

За стремеж към балансиран бюджет и съкращаване на разходи в средата на годината се изказа и бившият финансов министър от кабинета на Станишев – Пламен Орешарски.

Според Сергей Станишев БДЖ е пред разпад, средствата на общините се намаляват, както и издръжката за социалните системи като например за детските домове.

България ще достигне нивото на икономическото си развитие от 2008 г. не по-рано от 2012 г., тоест в края на управлението на това правителство, а подобни темпове на възстановяване не ни удовлетворяват, отбеляза Станишев.

Коалиция за България призовава кабинета за разработи и приеме програма за управление на България, посочи той. „ГЕРБ и правителството продължават да се държат като предизборен щаб, а не като ръководство на страната“, каза бившият министър-председател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 09.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още