IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондът CVC купи Каменица

AB InBev и CVC Capital Partners постигнаха споразумение за продажбата на пивоварните на AB InBev в ЦИЕ

11:19 | 15.10.09 г.
Фондът CVC купи Каменица

Пивоварната компания Anheuser-Busch InBev (ABI) и фондът за дялови инвестиции CVC Capital Partners (CVC) обявиха днес, че са подписали споразумение за продажбата на операциите на ABI в Централна и Източна Европа на CVC, съобщиха от ABI.

Стойността на сделката е приблизително 2,231 млрд. долара, като ABI има право да получи още до 800 млн. долара в бъдеще в зависимост от възвръщаемостта на инвестицията на CVC.

Според условията на споразумението от CVC ще придобият операциите на ABI в Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Унгария, Черна Гора, Румъния, Сърбия и Словакия.

В България ABI е собственик на Каменица АД, откъдето потвърдиха сделката пред Investor.bg.

CVC е постигнал споразумение също да произвежда и/или дистрибутира Stella Artois, Beck’s, Löwenbräu, Hoegaarden, Spaten и Leffe в гореизброените страни по лиценз от ABI.

ABI си запазва правото да произвежда и дистрибутира Staropramen в някои страни, включително в Украйна, Русия, САЩ, Германия и Великобритания.

Освен това ABI ще има правото на първа оферта да придобие обратно бизнеса, ако CVC реши да продава в бъдеще.

CVC ще плати 1,62 млрд. долара в брой и ще поеме задължения в размер на 448 млн. долара, предвиждат още условията на сделката.

CVC са получили заем за около 1 млрд. долара от група банки за финансирането на покупката.

Очаква се сделката да бъде финализирана до януари 2010 г.

Консултанти на ABI по сделката са били Barclays Plc и Lazard Ltd.

“Придобиването е първата инвестиция в региона за CVC и се радваме да придобием толкова силен бизнес. CVC има за цел да превърне групата, която ще прекръстена на StarBev, в регионален шампион...”, коментира Ищван Жоке, директор за Централна и Източна Европа в CVC.

Повече информация за новия собственик на Каменица

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още