IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков: При пълен анализ ще се окаже, че АЕЦ „Белене“ не ни трябва

Икономически анализ за проекта ще е готов през следващия месец

10:33 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков: При пълен анализ ще се окаже, че АЕЦ „Белене“ не ни трябва

Идеята за построяване на всяка цена на АЕЦ "Белене" е лансирана, без да има икономически анализ, без публичен дебат. "Ако се направи пълен икономически анализ, ще се окаже, че АЕЦ "Белене" не ни трябва", заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от Dnes.bg.

По думите му досега България е водила досега енергийна политика на принципа "каквото каже Русия" и съобразно група партийци, свързани с проруски интереси.

Той допълни, че в момента се прави икономически анализ, който ще бъде готов вероятно следващия месец. Според министъра държавата въобще не трябва да се меси като гаранция или като заеми около АЕЦ "Белене".

"Дори и да има икономически смисъл от тази АЕЦ, не е ясно как проектът ще се финансира, особено по време на тази криза", посочи той.

Дянков оцени като несериозна идеята да се строи едно такова голямо съоръжение и след това електроенергията да се изнася.

"Дори да се построи, няма да има достатъчно търсене на тази енергия, особено в чужбина", смята той. По негово лично мнение "идеята е била свързана с това колко пари могат да се присвоят, като се казва, че този проект ще върви".

"Ако някой иска, да го строи, ние ще регулираме това строителство, но не и България да участва с гаранции, както е мислило предишното правителство", заяви още Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още