IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 октомври

08:24 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 октомври

Бизнесът чака помощ от държавата заради кризата

в. Новинар

Бизнесът очаква активната намеса на държавата за преодоляване на последствията от икономическата криза. До този извод са стигнали социолозите от НЦИОМ след направено проучване сред фирми, участвали в Пловдивския есенен панаир. Според фирмите антикризисните мерки на кабинета са правилно ориентирани и са съобразени с очакванията на бизнеса. 35% от анкетираните фирми заявяват, че за развитието на тяхната дейност има значение кой управлява страната.

Данъчните ще следят повече касови апарати

в. Дневник

Касовите апарати в много по-голям кръг търговски обекти ще трябва да се свържат с данъчната администрация. Това гласят последните промени на Министерството на финансите в закона за ДДС. Мярката ще разшири сегашния режим, при който бензиностанциите декларират дневните си обороти пред данъчните чрез отчети, заверени с електронен подпис. Следващата стъпка ще е незабавна онлайн връзка, която ще се осъществява чрез GPRS устройства и ще важи не само за търговците на горива.

Забраняват да се строи върху ниви

в. Стандарт

Забрана да се строи върху ниви готви земеделското министерство. Има нагласа да се въведе мораториум върху смяната на предназначението на земеделски земи, извадени от държавния поземлен фонд, както стана и с горите, съобщиха от агроведомството. Мораториумът се подготвя, но все още не е факт, уточниха оттам. Очаква се забраната за промяната на предназначението на нивите да се отнася за държавни земи, заменени през последната година от управлението на предишното правителство. Това е част от стратегията за по-добро управление на държавния поземлен фонд, обясниха от земеделското министерство.

Градският транспорт в София съвсем закъса

в. Дневник

Градският транспорт в София ще остане нередовен до края на годината заради финансовите проблеми на общинските превозвачи. Въпреки че автобусите, тролеите и трамваите трябваше да преминават на по-кратки интервали от 15 септември, те остават на лятното разредено разписание, за което има и заповед на общината. От транспортните дружества обясниха, че по това време на годината в делничните дни трябва да се движат около 850 автобуса, тролеи и трамваи, но сега те са с около 100 по-малко.

Продажба на горите на царя донесла в хазната 36 000 лв.

в. Сега

Ударните разпродажби на гори в Рила от бившия премиер Симеон Сакскобургготски засега са докарали 36 000 лв. приходи в хазната от данъци. Това научи "Сега" от общината в Самоков. Тези налози обаче се плащат не от продавача Сакскобургготски, а от купувачите - офшорката "Хастингс" ЕООД и "Агротуризъм" ООД. Двете фирми придобиха общо близо 1400 дка, а Сакскобургготски е получил от това 1.438 млн. лв., за които се установи, че не е декларирал в имуществената си декларация пред Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още