IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БДЖ и Железопътна инфраструктура пред фалит

На днешното заседание на Министерски съвет се взе решение за осигуряване на допълнителна субсидия за НКЖИ

18:04 | 14.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
БДЖ и Железопътна инфраструктура пред фалит

БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) са пред фалит, става ясно от изявление на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, съобщиха от министерството.

Според Цветков основният фактор за кризисната ситуация в БДЖ е неравномерното изразходване на държавната субсидия, която е изхарчена авансово още преди средата на годината. При нейното добро разпределение, тя можеше да гарантира нормалното изплащане на заплатите на служителите, смята Цветков.

Другата основна причина за нередовното изплащане на възнагражденията на заетите е свиване на дейността на двете компании, което води до по-малко приходи.

Вчера пред журналисти директорът на БДЖ съобщи, че текущите задължения на компанията са 150 млн. лв. и се очертава тя да приключи годината на загуба от над 40 млн. лв. От ръководството на НКЖИ същия ден предупредиха БДЖ, че ако скоро не им преведе дължимите за извършени жп услуги 70 млн. лв., ще започне спиране на движението на влакове, тъй като поради липсата на тези суми бави изплащането на заплатите на персонала си. Близо 100 млн. лева са задълженията на НКЖИ към доставчици до края на годината.

На днешното заседание на Министерски съвет е взето решение за осигуряване на допълнителна субсидия за НКЖИ, която ще е трансфер от капиталовата програма. „Това са единствените средства, с които можем да подпомогнем железниците. Капиталовата програма също е изразходвана на 90% през полугодието и тази възможност вече е лимитирана”, обяви министър Цветков.

Той съобщи още, че до края на годината ще се свика събрание на всички кредитори на железниците, за да се обсъди възможността за отлагане на плащанията по кредитите, тъй като те не могат да бъдат поети нито от двете компании, нито от държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още