IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БДЖ очаква над 40 млн. лв. загуба за 2009 г.

За миналата година компанията беше на загуба от 9 млн. лв.

12:43 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
БДЖ очаква над 40 млн. лв. загуба за 2009 г.

Загубата на БДЖ за 2009 г. се очаква да бъде 40-45 млн. лв. Това каза изпълнителният директор на железниците Пенчо Попов в отговор на въпрос на Investor.bg. За миналата година компанията имаше загуба в размер на 9 млн. лв. За 2007 г. пък беше отчетена печалба от над 24 млн. лв.

Той посочи, че спадът в броя на пътниците ще бъде 7-8%, а при товарните превози ще има понижение от над 40 на сто.

Спадът в товарните превози основно се дължи на липсата на товари от и за Кремиковци, тъй като 30% от обема на товарите и 20% от приходите на БДЖ до миналата година са идвали от металургичния комбинат.

Относно цените на билетите Попов каза, че скоро няма да има повишение. Цените на товарните превози обаче „на места ще се вдигат на пазарен принцип“.

От 1 октомври на работа в БДЖ вече не са 1330 души, а от 1 януари догодина ще бъдат освободени още 700 души, съобщи пред журналисти директорът на фирмата. По думите му това е с цел намаляване на дублиращата се администрация в железниците и съкращаване на общите разходи.

Попов уточни, че около 30% от годишните приходи на БДЖ отиват за покриване на задължения към доставчици. Към момента този тип задължения са общо 150 млн. лв. Други 20-25% от приходите се използват за покриване на плащанията по заеми.

Относно бюджета на железниците за следващата година Пенчо Попов коментира, че очаква да получи от държавния бюджет средствата по т. нар. „договор за обществена услуга“, които са 165 млн. лв. и са само за пътнически превози.

За Investor.bg Попов уточни, че продължава практиката за предлагане на атракционни пътувания с ретро-влакове, като тази услуга на железниците е печеливша, „особено по време на криза“. Не беше посочено какви са приходите от това направление за 2009, като директорът на БДЖ само разясни, че маршрутите на движение са по желание на клиентите – частни лица или фирми, като за всеки отделен случай се калкулира съответната цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 13.10.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още