IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 октомври

07:49 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 13 октомври

От ноември български публични компании ще могат да се търгуват и във Варшава
в. Дневник

От началото на ноември български компании ще могат да се търгуват и на Варшавската фондова борса и така проблемът пред двойното листване ще бъде решен. Това съобщи за "Дневник" изпълнителният директор на "Интеркапитал маркетс" Николай Майстер, а думите му бяха потвърдени и от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Агайн, Майстер и председателят на КФН Петър Чобанов са участвали миналата седмица в среща между надзорните органи и депозитарите на България и Полша. В момента единственият проблем български публични компании да излязат на полската борса е технологичен – между депозитарите на двете страни не може да се обменя информация. Причината е, че полският ползва системата Swift, която се смята за една от най-надеждните и бързите в света, но българският депозитар е на друга система и между тях не могат да се обменят данни.

"Колегите от Полша заявиха желание да направят всичко възможно този проблем да бъде решен", каза Ралица Агайн. Тя и Николай Майстер обясниха, че идеята е от Варшава да използват връзка с българска банка, която е член на нашия депозитар и през която да минават данните. По план това трябва да стане от началото на ноември, като все още се проучват условията на банките, за да се избере една от тях, обясни Агайн. Досега две компани са заявили официално, че имат интерес към двойно листване – "Софарма", чиито проспект вече е потвърден, и фондът за имоти "Интеркапитал пропърти дивелопмънт".

ГЕРБ обмисля да въведе доплащане за лечение
в. Сега

Подобно на предните два кабинета, и ГЕРБ обмисля да въведе доплащане за лечение. "Още не е решено за какво и как ще се доплаща, а също и как да се промени здравноосигурителният модел", поясни здравният министър Божидар Нанев.

От догодина ще се направи списък на лекарствата, консумативите и услугите, които здравната каса и в момента не плаща, обясни министърът. Например касата не поема скъпи консумативи като стави, лапароскопски инстументаруим, лещи и т.н. по 43 клинични пътеки. Те се плащат от пациентите, но това не е ясно обяснено, затова тепърва изрично ще се посочи в списък кое е безплатно и кое - не. След това пък гражданите сами ще решават дали да си ги плащат кеш, ако им се наложи, или да се осигуряват в доброволни здравни фондове.

Съдия връща 16 милиона
в. Стандарт

Родната Темида за първи път изневери на поговорката "Гарван гарвану око не вади". Бившият апелативен съдия на Пловдив Здравко Киров ще трябва да връща на държавата 16 млн. лева. Решението на Върховния касационен съд не подлежи на обжалване. Киров стана милионер преди 10 г. като наследник на имотите на тъста си - прочутия търговец Найден Русев. Изплатените компенсаторки за бившите фабрики обаче бяха завишени 251 пъти. Шашмата бе разкрита години по-късно, а виновният оценител Иван Иванов бе пратен зад решетките.

Външната реклама в София: Пълна промяна от 2010 г.
в. Дневник

Незаконните реклами трябва да изчезнат, а голяма част от законните съоръжения да се смалят. Това ще са ефектите от влизането в сила на новата общинска наредба за външна реклама. Тя беше приета още през 2008 г., но съдебни дела спираха изпълнението й. Възможно е да се сменят и част от фирмите, които отдават под наем билбордове, защото наредбата изисква да се проведе и конкурс за правото на рекламна дейност. От неговите правила ще зависи дали предимство ще имат досегашните агенции или ще могат да влезнат и нови компании, включително чуждестранни.

"До края на тази година трябва да въведем всичко в ред - да премахнем незаконните реклами, да приемем схемите за поставяне на билбордове и да направим търговете за това кой да ги слага", каза главният архитект на София Петър Диков пред "Дневник" и обеща "Редът в рекламата идва".

Партиите под наем до живот
в. Стандарт

Под наем до живот. Такова ще е бъдещето на родните партии. Нито една от тях няма да успее да си купи партийната централа. Причината е, че новата власт стяга промени в закона за държавната собственост. В края на мандата си тройната коалиция промени закона и позволи на всяка партия да закупи с преференции сградата, където прави събранията и съветите си. Тази промяна обаче изобщо не допада на новия областен управител Данаил Кирилов. "Държавата няма да продава сгради дори и на пазарни цени. Отдавна не сме 1991 г., преходът отмина и не е необходимо да се отпускат големи субсидии, както и да се дават сгради на партии за смешни пари, категоричен е новият губернатор.

Железничари във Варна са в едночасова стачка днес
в. Сега

Служители от Национална компания "Железопътна инфраструктура" във Варна обявиха, че днес възнамеряват да направят едночасова предупредителна стачка. Причината е, че все още не са получили заплатите за август, които им бяха обещани до края на миналата седмица. Решението не е било съгласувано със синдикатите и до вчера не се разбра в какво ще се изразяват стачните действия.

3-ти сме в ЕС по нератифицирани евродирективи
в. Новинар

България е на трето място по неприети директиви на ЕС. Не сме ратифицирали 11 директиви, като повечето са в областта на превоза на опасни товари и аерозолните опаковки. Това стана ясно след редовното заседание на Съвета по европейски въпроси (СЕВ) към Министерския съвет. Представител на едно от трите министерства, които изготвят позицията на страната ни за даден хибриден продукт пред Съвета за рибарство и земеделие, е съобщил официално пред европейските ни партньори, че страната ни подкрепя пускането на три вида генномодифицирана царевица, без това да е съгласувано с другите две ведомства, съобщи председателят на СЕВ Красимир Костов. Така ЕС е възприел позицията на България по този въпрос за окончателна. Костов заяви, че на заседанието на Съвета по земеделие страната ни ще гласува въздържал се и ще продължи да гласува така по всички въпроси, свързани с генномодифицираните продукти, докато не бъде изяснен въпросът как е приета позицията на България, без да е координирана между земеделското, здравното и екоминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още