IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Саркози към Борисов: Уж се разделяте с Москва, а всичко за "Белене" е руско

Двамата имаха тежки разговори и в сферата на отбраната

20:40 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Саркози към Борисов: Уж се разделяте с Москва, а всичко за "Белене" е руско

Най-тежък беше разговорът в сферата на отбраната. Това заяви българският премиер Бойко Борисов след срещата си с френския президент Никола Саркози, съобщава Dnes.bg, позовавайки се на БГНЕС.

Никола Саркози прояви разбиране, че до момента ние не можем да купим френски корвети, а разговорът за ремонта на белгийските фрегати, които са френско производство предстои, поясни още Борисов.

Колкото до ядрената енергетика, а Франция е най-големият производител на съоръжения в нея, Саркози се учуди на нашите темпове, каза още Борисов и добави: Ние трябва да спасим парите, които са хвърлени в Белене и Никола Саркози пое ангажимент и той да помисли по този въпрос с френски фирми.

Как се отделяте от Русия, попитал Саркози, след като всичко е поръчано в Русия.

Според Саркози най-важното е сигурността на централата и по този повод той на три пъти по време на разговора е цитирал инцидента в Чернобил, поясни още българският премиер.

За да не бъдат хвърлени пари на вятъра, търсим европейски партньори, заяви Борисов.

От френска страна пък е подчертано, че ще бъде проучен интересът на френски компании за евентуално включване в проекта.

Как може, попита Бойко Борисов, да хвърлим в една централа толкова пари и след като бъде построена, да се случи това, което стана със спрените реактори в Козлодуй. Едни реактори, които са напълно безопасни и имат още живот да бъдат спрени, подчерта Бойко Борисов.

Никола Саркози е проявил разбиране и по този въпрос и се е ангажирал Франция да бъде движеща сила в отпускането на още 300 млн. евро за спрените блокове в АЕЦ „Козлодуй“.

Двамата са обсъдили и ресорите на бъдещите еврокомисари, но това е въпрос и на по-нататъшни разговори с други европейски лидери – италианският министър-председател Силвио Берлускони и испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, които ще посетят България в скоро време.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още