IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искат навлизане на частни капитали във ВиК сектора

Това би намалило държавния монопол в този сектор, а може да спомогне и за навлизане на повече инвестиции

13:57 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Искат навлизане на частни капитали във ВиК сектора

Необходим е закон за ВиК сектора, който да позволява ако не изцяло частни ВиК дружества, то прилагане на публично-частното партньорство, каза днес председателят на Асоциацията на водите Валери Николов на конференция в София. 

По думите му това би намалило държавния монопол в този сектор, а може да спомогне и за навлизане на повече инвестиции, тъй като, според проучване на Световната банка, за подмяна и модернизация на водопроводите в страната на необходими над 10 млрд. евро.

Николов обърна внимание и на факта, че според нашите нормативни документи се полагат енергийни помощи (за плащане на ток и отопление) за социално слаби, но държавата не е предвидила и помощи за плащане на вода, за която по определението на ООН трябва да има гарантиран достъп за всички граждани и не може да бъде прекъсвана.

Депутатът и член на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм Димитър Бучков на свой ред посочи, че електроразпределителните дружества чрез тримесечното отчитане на електромерите освен че нарушават правата на потребителите, като ги принуждават да плащат на някаква база, пречат и за прилагане на енергийната ефективност, тъй като гражданите в рамките на цели 3 месеца не знаят колко ток са употребили и съответно дали трябва да са по-пестеливи.

Относно сметките за вода Бучков изтъкна, че по негови наблюдения средно около една трета от сумата по сметката е за т.нар. общ водомер, т.е. заради загуби при преноса на вода, което не е правилно.

Главният секретар на Асоциацията на потребителите Павел Кърлев предложи да има представителство на потребителските интереси при формиране на политиките в секторите на енергийните услуги. Той подчерта, че все още у нас, въпреки европейските изисквания, не са създадени условия гражданите реално да упражняват правото си на избор на доставчик на битови услуги, особено що се отнася до снабдяването с електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 12.10.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още