IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на хляба в различните градове в страната вървят към изравняване

Става въпрос за изравняване на цените между хлябовете от един и същи вид

12:09 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на хляба в различните градове в страната вървят към изравняване

Тенденцията на пазара на хляб и хлебни продукти е за изравняване на цените в страната – към равнищата в големите градове. Това посочи на пресконференция Борис Инчев, председател на УС на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизовидтели и сладкари в България.

Инчев даде за пример цените на масовия хляб в София - 65-70 стотинки, и каза, че това ще е определящо за изравняването на цените в цялата страна. Става въпрос за изравняване на цените между хлябовете от един и същи вид, докато в цените на различните видове хляб ще има все по-големи разлики, уточни той. Пазарът дава възможност на производителите да предлагат и специални видове хляб на по-високи цени, посочи Инчев, цитиран от БТА.

Процесът на изравняване на цените на хляба е обективен и се налага от присъствието на големите търговски вериги на пазара, заяви Инчев. На веригите не може да се противодейства, това е най-могъщата икономическа структура на пазара, надяваме се обаче да запазим бранша на хлебопроизводителите в български ръце, защото ако хлебопекарните станат собственост на веригите, те няма да са български, коментира той.

Той посочи, че хлебопроизводството е бизнес за около 700 млн. лв. годишно, но не е възможно да де каже с колко са намалели оборотите заради кризата. Налице е намаляване на търсенето на хляб с около 2 на сто годишно и това е трайна тенденция, посочиха от браншовата организация.

Инчев коментира в отговор на въпрос, че никой не може да определи точно дела на сивия сектор в хлебопроизводството, но той според него не надвишава 30%.

От браншовата организация посочиха като мерки за ограничаване на сивия сектор контрол върху размера на реално плащаните заплати, контрол върху реалните обороти и върху санитарно-хигиенните изисквания в хлебопроизводството. Инчев предложи да се въведат по-разширени етикети на хляба, в които да е описано цялото съдържание на готовия продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още