IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 октомври

08:55 | 10.10.09 г.
Преглед на печата за 10 октомври

Приходите в Сребърния фонд драстично спаднаха
в. Сега

В сребърния фонд, който трябва да подкрепя пенсионната система, напоследък не влизат почти никакви пари. От 1 юли до края на септември т.г. средствата му са нараснали с едва 1.9 млн. лв., сочи отчет на финансовото министерство. На всичкото отгоре средствата стоят на депозит в БНБ, който носи 0% лихва.

Към 30 септември натрупаните средства са в размер на 1.59 млрд. лв. През първите три месеца на годината във фонда са влезли близо 84 млн. лв., а в периода април - юни 430 млн. лв. От 1 юли насам обаче има сериозен срив в постъпленията, в резултат на което за следващите три месеца се отчита едва 1.9 млн. лв. увеличение.

Копаят 950 тона злато в Перник
в. Стандарт

Златотърсачи започват разкопки в Перник и Брезник. Според учени от БАН, Перник лежи върху 950 тона злато. В продължение на три години "Трейс Рисорсиз" ЕООД ще търси благородния метал върху терена "Росоман". Той е 21,20 кв. км и достига до столичния квартал Божурище. Правителството даде съгласието си министърът на околната среда и водите да издаде две разрешения за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми. Фирмата търси находища от благородни метали у нас от 2006 година заедно с компанията за проучване и добив на злато "Мартерн". Миналата година кампанията обяви резултатите от предварителни проучвания в района между Перник, Брезник и Божурище. Сондажите са показали от 1,15 до 1,4 грама злато на тон от трите стари находища в областта и от 4,0 до 4,8 грама за тон от пет нови проби. Очаква се добив на над милион унции злато.

Държавата губи 800 млн. от сделки
в. Стандарт

Над 800 млн. лв. не са събрани от държавата от приватизационни сделки. Това обясни вчера вицепремиерът Симеон Дянков в парламента. "Отчетените събирания от Агенцията за следприватизационен контрол през миналата година са само 12 млн. лв. А 800 млн. лв., които са дължими плащания към държавата от купувачи, изобщо не са получени. Срокът на давност за някои сделки е изтекъл и в момента нищо не може да се направи. Това е тежко наследство за около 400 висящи сделки.

Дълг от 100 млн. лв. заплашва почистването на пътищата
в. Дневник

Държавата дължи на фирмите, които извършват снегопочистване, около 100 млн. лв. за дейности, извършени миналата година. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в парламента.

Този дълг създава проблем при сключването на новите договори за поддръжка на пътната мрежа през есенно-зимния период, уточни Цветанов. Затова в момента се водят преговори с отделни фирми за възлагане на обществени поръчки под 50 хил. лв. Това според Цветанов обаче е решаване на проблема на парче и няма да доведе до ефективен контрол. В момента се водят разговори, за да не се стигне до кризисна ситуация през зимата, обясни министърът.

Искров положи клетва като шеф на БНБ
в. Новинар

Иван Искров положи вчера клетва в Народното събрание за втори мандат като управител на БНБ. Аз съм измежду малкото привилегировани управители в Европейския съюз, които се радват на една добре структурирана, добре регулирана и добре функционираща банкова система за разлика от други страни, където имаше доста проблеми, похвали се Искров. По думите му кабинетът води разумна и консервативна политика, което се вижда и в проектобюджета за 2010 г. Вижда се стремеж да се балансира бюджетът и да не разчитаме на международните финансови пазари, каза след преизбирането си гуверньорът.

Баш майстори свалят цените
в. Стандарт

Кризата удари баш майсторите за радост на народа. Ремонтът излиза до 30% по-евтино тази есен заради по-ниските цени на материалите и замрялото строителство. Хипермаркетите правят всевъзможни промоции, за да оцелеят в кризата. Фаянсаджии, бояджии и водопроводчици са готови на всякакъв пазарлък, за да не стоят без работа. Така, ако доскоро за лепенето на квадратен метър плочки искаха по 30 лева, сега се навиват и за двайсетачка. Освежаването на стаите с латекс вече излиза по 2-3 лв. на квадрат при двойно по-висока цена миналата година. Търговците на ламинат пък включват безплатен монтаж и подложка в офертите си.

И общинар ще може да запорира имущество за неплатен данък
в. Сега

Общинските данъчни инспектори вече ще могат да вземат телевизор или автомобил заради неплатен данък сгради или такса смет. Това предвиждат промени в закона за местните данъци и такси, според които общинските служители стават публични изпълнители и ще могат да налагат обезпечителни мерки, съобщи зам.-министърът на финансите Владислав Горанов по време на годишната среща на общините в Сандански. Ще могат да се запорират също заплати и банкови сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още