IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Можем да използваме фискалния резерв като гаранция за кредити

Според Дянков подобна схема досега не е използвана, но би могла да се реализира при стабилна фискална политика

21:32 | 09.10.09 г.
Дянков: Можем да използваме фискалния резерв като гаранция за кредити

"Ако успеем да стигнем до балансиран бюджет, можем да използваме част от фискалния си резерв като гаранция. Срещу този ресурс ще бъде възможно банките да дават пари", заяви тази вечер във Перник финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Според Дянков подобна схема досега не е използвана, но би могла да се реализира при стабилна фискална политика.

По думите на финансиста банковата система в България е много стабилна, а по резерви страната ни е на първо място в ЕС и няма опасност банковата система да се срине.

"Доста големи фирми започват да идват през последния месец-месец и половина. Това ни дава оптимизъм, че като тръгне световната икономика, можем да се окажем в центъра на интерес от страна на външни инвеститори, които досега не сме имали", заяви Дянков.

Според финансист номер 1, в момента контрабандата на горива в България е огромна като тя идвала главно от Румъния и Сърбия. Дянков заяви, че очаква да се повиши събираемостта на акциза за горива.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още