IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искат единен европейски паспорт за работещите в земеделието

Социалните партньори от земеделието ще разработят мерки за реинтегрирането на завръщащите се трудови емигранти на местния пазар на труда

14:55 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Искат единен европейски паспорт за работещите в земеделието

Социалните партньори в сектор „Земеделие” заявиха готовност да обединят усилията си за въвеждане на единен европейски паспорт за работещите в отрасъла. Такава стъпка според тях ще улесни възможностите за кариерно развитие и улесняване на заетостта и трудовата мобилност в отрасъла.

Във въпросния паспорт се предвижда да бъдат включени земеделската професия (свиневъд, тракторист и т.н.) и съответната квалификация (разряд) по нея, които да важат при кандидатстване за работа на земеделци от дадена страна за всички страни от ЕС.

Това е записано в Общото становище на участниците в Европейската конференция „Предизвикателствата пред социалния диалог в новите страни членки и кандидатки в сектор „Земеделие”, която се проведе тази седмица в София. В конференцията участваха представители на Европейската комисия и на Европейския икономически и социален комитет, както и синдикални и работодателски организации от България, Румъния, Франция, Турция, Германия, Полша, и др.

Една от мерките, включена в общия документ на конференцията, е социалните партньори (работодатели, синдикати и държавна власт) от земеделието да разработят мерки, които да подкрепят реинтегрирането на завръщащите се трудови емигранти на пазара на труда. Тази мярка важи с особена сила за България и Румъния, е акцентирано още в документа.

Разработване на споразумения между социалните партньори за равно третиране на сезоните работници в сектора, както и прилагане на специфични мерки за защита правата на сезонните работници и достъпа им до социално осигурителната система са също част от набелязаните стъпки в общото становище.

Участниците в конференцията се договориха още да обединят усилията си за повишаване доходите на заетите в отрасъла чрез ефективното използване на всички механизми в рамките на общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС и Националните стратегии по заетост, както и да работят за запазване на работните места и социална защита на уязвимите категории заети в сектора, съобщиха още синдикатите в земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още