IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Не се очаква нов спад в цената на зърното

След известно оттегляне през септември на инвестиции на големите инвестиционни фондове от търговията със зърно, напоследък те пък се връщат към него

13:40 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Не се очаква нов спад в цената на зърното

Зърното както у нас, така и в Европа по всяка вероятност няма да продължи да поевтинява - след като вече достигна най-ниските си стойности от години насам, дори е възможно през зимата леко да поскъпне. Такива прогнози дадоха за Investor.bg наблюдатели на стоковите пазари, с уговорката, че при евентуално възникване на необичайни пазарни обстоятелства, то може още да понижи цената си.

Освен това, по последни данни, след известно оттегляне през септември на инвестиции на големите инвестиционни фондове от търговията със зърно, напоследък те пък се връщат към него.

Практически тази седмица, както и в предходните две, средните цени на хлебната пшеница и царевицата на европейските борси и Софийска стокова борса (ССБ) не са се променили. Към днешна дата цените (преизчислени в лева) на житото и царевицата на борсата в Будапеща са съответно 203 лв./т и 193 лв./т. Единични сделки на едро у нас за зърно се сключват приблизително на същите цени.

На ССБ през седмицата беше сключена сделка за малко количество маслодаен слънчоглед от нова реколта (която още се прибира) при цена от 360 лв./т* с включен транспорт, т.е. колкото е средната цена за Европа през последните 2 седмици.

Сделките на едро за горива на ССБ напоследък се увеличават, като тази седмица те са за: бензин А95 Н – за 1516 лв./1000 л, бензин А98 Н – за 1658 лв./1000 л, дизелово гориво – в рамките на 1439-1512 лв./1000 л, газьол – в рамките на 1409-1474 лв./1000 л.

Към тази сутрин котировките на пшеницата в Чикаго са 174 долара/т, а на царевицата – 143 долара/т. Суровото олио в Ротердам сега струва 820 долара/т, т.е. цената му от миналата седмица фактически се запазва.

От основните храни само захарта в Лондон - която миналата седмица достигна рекордна стойност от години насам, тази седмица поевтиня с 5,5% до 576 евро/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още