IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 40% от българите изобщо не мислят да теглят кредити

Преобладаващо е мнението, че няма достатъчно информация за условията по отпускането на кредити

07:54 | 09.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Над 40% от българите изобщо не мислят да теглят кредити

Над 40% от българите не възнамеряват да теглят кредити от банки при никакви обстоятелства, сочи направено през юни проучване от Института по социология при БАН. Около половината от запитаните пък смятат да не теглят кредит в близката една година, като в проучването не се прави разграничение за вида на кредитния продукт.

От гражданите, които биха теглили кредити, близо 36% посочват, че това може да стане, ако лихвата е 5-6%, за други 23,5% приемливата лихва по кредитите е 7-8%, а само за 13,5% от евентуалните кредитополучатели са „по силите“ лихви от 10%, т.е. почти колкото настоящите.

Според изследването за над 50% от кредитополучателите предпочитаният срок за погасяване на заема е 5-10 години. Други 20% от запитаните смятат, че заемите за срок от 3 години са най-приемливи.

В случай че вече са взели кредит, за да се чувстват финансово стабилни, 19% от хората смятат, че за погасяването на заема може да отделят до 10% от личния си месечен доход. При заделяне на 20% от месечния си доход за погасяване на заем, финансово стабилни биха се чувствали, 17% от заемополучателите. Близо 5% от участващите в проучването на БАН биха отделили до 30% от месечния си доход за вноски по кредити, и едва 2,3% биха рискували да си позволят заем, за погасяването на който отиват 40% от доходите им.

Преобладаващо е мнението сред населението, че няма достатъчно информация за условията по отпускането на кредити. В същото време едва една трета от хората биха се доверили на финансов съвет от представители на банката, от която възнамеряват да поискат кредит. Близо половината от запитаните посочват, че биха се доверили на независим финансов консултант, ако има такъв.

Още от проучването: 

Населението най-задлъжняло към топлофикациите и ВиК дружествата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още