IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата може да провали проекта SEPA

Няма реално търсене, което да ускори приемането на стандартите на единна зона за плащания в евро, смятат от испанската клиринг къща IberPay

13:09 | 08.10.09 г.
Кризата може да провали проекта SEPA

Кризата може да провали проекта за Единна зона за плащания в евро (SEPA), понеже банките са се насочили към увеличаване на ефективността и намаляват инвестициите си, смята Хосе Ланга, директор бизнес развитие в IberPay, която оперира електронната система за клиринг в Испания.

„Вероятно има риск SEPA да се провали, защото не виждам как в сегашната ситуация ще успее”, каза Ланга в презентацията си по време на Международната конференция на клиринговите къщи и националните банки, която е организирана от Банксервиз АД и се провежда днес и утре в София.

Той подчерта, че няма стимули за банките да мигрират към SEPA, а и няма реално търсене от потребителите – фирмите, гражданите и публични сектор.

„Ние като клирингова къща, ще направим всичко, за да промотираме SEPA, но от друга страна, имаме свои клиенти, които са банките, а клиентите на банките не искат SEPA”, каза Ланга.

Той добави, че финансовата криза и рецесията в реалната икономика са истинските приоритети на банките в момента.

Целта на SEPA е да позволи на европейските граждани да извършват плащания в еврозоната от една банкова сметка, като използват еднакви платежни инструменти, толкова лесно и сигурно, колкото извършват националните си плащания днес.

Предвижда се най-късно до края на 2010 г. да е изградена инфраструктурата на SEPA. Това изисква трансформиране на силно фрагментираната инфраструктура за малки плащания и многообразието от платежни инструменти в еврозоната.

Развитието на платежните системи в България са свързани с интегриране в платежната система на eврозоната и приемане на SEPA стандартите. Вчера финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че страната ни най-вероятно в началото на следващата година ще кандидатства за приемане във валутнокурсовия механизъм ERM 2, в който се стои 2 години, за да се приеме eврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още