IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Населението най-задлъжняло към топлофикациите и ВиК дружествата

2,9% не смогват да изплащат навреме вноските си по краткосрочни и дългосрочни кредити

12:41 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Населението най-задлъжняло към топлофикациите и ВиК дружествата

Най-сериозните задължения на населението у нас са към топлофикациионните дружества - длъжниците са 5,8 на сто, и към ВиК дружествата - 5,3 на сто. 3,3 на сто е делът на длъжниците за електрическа енергия и 1,6 на сто – за телефони. Това показва социологическо изследване на Института по социология и Икономическия институт на БАН за задлъжнялостта на българското население.

Проучването е проведено в периода 8-18 юни тази година сред 1000 души.

Не е малък и делът на хората, които дължат данъци, осигуровки и здравни вноски.

По данните на БАН 2,9% не смогват да изплащат навреме вноските си по краткосрочни и дългосрочни кредити, а под 1% - и вноски по кредити и лизинги за закупуване на вещи.

Според данните общо 29,7 на сто от анкетираните ползват различни видове кредити.

Преобладаващата част от кредитите на домакинствата у нас са в лева, българинът най-масово е взимал кредити в периода 2006-2008 г.,сочи анализ в проучването.

67 на сто от кредитите и 87 на сто от заемите са взети за разходи, предназначени за потребности от първа необходимост, включително поддържане на жилището, показва проучването. Едва 7 на сто от кредитите и 5,07 на сто от заемите у нас са взети за развитие на бизнес и са свързани с предприемаческа дейност.

Данните показват също, че при преобладаващата част от домакинствата - 59,1 на сто, вземането на кредит е довело до влошаване на общото им финансово състояние. Около 30 на сто преценяват, че в резултат от вземането на кредита не са настъпили чувствителни промени във финансовия статус на семейството, а 1,6 на сто твърдят, че е настъпило подобрение.

Изследването показва критична обща оценка за условията на отпускането на кредити у нас. 78,1 на сто от анкетираните смятат, че лихвите по кредитите са много високи. За 60 на сто от анкетираните условията за отпускане на кредити у нас са много тежки, 54,5 на сто смятат, че банките трябва да помислят за облекчаване на изискванията и процедурите за получаване на кредити, 57,1 на сто настояват промените в лихвените проценти да стават след проучване на възможностите на кредитоползвателите, а не едностранно от банковите институции.

Още по темата:

БАН: Засега е добре лихвите по кредити и депозити да останат високи

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още