IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Определената минимална доходност на пенсионните фондове е отрицателна

Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност, чийто размер е над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фондове

12:00 | 08.10.09 г.
Определената минимална доходност на пенсионните фондове е отрицателна

Минималната доходност на годишна база при управлението на активите на универсалните пенсионни фондове (УПФ) за предходния 24-месечен период (28 септември 2007-30 септември 2009) е -11,45 на сто, съобщи КФН.

За професионалните пенсионни фондове (ППФ) за същия период е определена минимална доходност на годишна база в размер на -13,06 на сто.

Среднопретеглената доходност на УПФ за същия период, изчислена на годишна база, е -8,45 на сто, а за ППФ съответно е -10,06 на сто.

Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност, чийто размер е над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фондове.

Обявената минимална доходност е за конкретен двугодишен период, през който значително влияние оказва финансовата и икономическа криза. Пенсионните фондове са дългосрочни инвеститори и в тази връзка постигнатите инвестиционни резултати за сравнително кратки периоди от време не са определящи за крайния резултат, който ще се постигне в процеса на дългосрочното инвестиране на средствата на осигурените лица.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО), минималната доходност се определя на база на постигнатата доходност за последния 24-месечен период. Тя е функция на модифицираната претеглена доходност (среднопретеглената доходност) на всички пенсионни фондове от съответния вид. Определената минимална доходност представлява долна граница при постигната доходност, под която съответният фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване трябва да покрие разликата до минималната доходност от резерва, заделен в същия фонд или, ако липсва такъв - от пенсионноосигурителното дружество, което го управлява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още