IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 октомври

07:51 | 08.10.09 г.
Преглед на печата за 8 октомври

Закъсали строители продават изкопи
в. Стандарт

Закъсали строители и фалирали фирми от бранша разпродават масово сгради в строеж. През последния месец пазарът край морето буквално е залят от всевъзможни оферти за продажба на къщи, вили и хотели на груб строеж. Предприемачите са готови на всичко само и само да се отърват от лошата си инвестиция заради липса на средства. Четириетажна кооперация в Черноморец с площ от 350 квадрата в момента се продава за 85 000 евро.

Поправките в данъчните закони: ДДС и за адвокатските услуги в съда
в. Дневник

От 1 януари догодина адвокатските услуги по съдебните дела да се облагат с ДДС, предлага финансовото министерство. Сега така нареченото процесуално представителство беше единственото изключение сред предоставяните от адвокатите услуги, което не се облагаше с 20% данък. Опитът да се въведе през 2006 г. бе отклонен с мотива, че ще оскъпи разходите на граждани и фирми за делата, които водят.

Deutsche Bank Research: В България и Румъния делът на необслужваните кредити ще достигне 15-20%
в. Дневник

В България и Румъния качеството на активите ще се влоши остро през следващите дванайсет месеца и делът на необслужваните кредити ще достигне около 15-20%. Това се посочва в анализ на Deutsche Bank Research за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), балтийските републики, Русия, Украйна и Казахстан. Необслужваните кредити в страните от региона ще достигнат своя пик през следващата година, като влошаването на качеството на активите в Източна Европа ще продължи най-малко до средата на 2010 г., пише още в анализа.

Страната ни ще усвои едва 18 на сто от еврофондовете
в. Новинар

България ще усвои едва 18 процента от средствата от европейските фондове до 2013 г. Това прогнозира Петър Стоянов, управител на Институт за управление на програми и проекти на кръгла маса за публично-частното партньорство. Причината е, че сроковете за разглеждане и одобрение на проектите по европейските програми не се спазват от администрацията, смята експертът. Стоянов посочи, че според данни на финансовото министерство за първите две години от стартирането на европрограмите бизнесът е усвоил само 2 процента от общия бюджет отпускан от ЕС, който е в размер на 7 млрд. евро.

Вдигат данъка върху недвижимите имоти
в. Новинар

От догодина ще се увеличи данъкът върху недвижимите имоти. Това е записано в промените в закона за местните данъци и такси, предложени от финансовото министерство и обявени на интернет страницата на ведомството. От министерството предлагат коридорът, в който може да се променят промилите за данъка, да се вдигне от сегашните 2,3 до 3 промила, без обаче да се променя минималният праг. От миналата година беше въведен минимален и максимален размер. Какъв ще е точно данъкът обаче зависи от общинските съвети, които ще трябва да определят и гласуват точните размери на налога според определения в закона коридор.

Армията спешно купува бронежилетки за 700 000 лв.
в. Сега

Министерството на отбраната спешно търси да купи 260 бронежилетки "Пустинен тип", научи "Сега". Министър Николай Младенов е изпратил на 28 септември покани до няколко фирми, които могат да участват в конкурса. За първи път новото ръководство на армията се възползва от възможността министърът да обявява специална обществена поръчка - директен избор на доставчик.

Бизнесът се пребори за вноса на чужди специалисти
в. Сега

Много вероятно е работници от държави извън ЕС да бъдат наемани лесно у нас въпреки намеренията заради кризата достъпът им до пазара на труда в страната да се ограничи сериозно, научи "Сега". Става дума обаче само за висококвалифицирани специалисти, каквито няма достатъчно в България.
През септември социалното министерство обяви, че ще промени наредбата за наемане на чужденци на работа у нас. Според предложените промени, преди да наемат чужди граждани, работодателите вече трябва да проучват пазара на труда 30, а не 15 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още