IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият цинков завод на ОЦК получи одобрение от МОСВ

Заводът ще бъде изграден до края на 2011 г.

17:14 | 06.10.09 г.
Новият цинков завод на ОЦК получи одобрение от МОСВ

Проектът за модернизация и разширение на цинковия завод на Оловно-цинков комплекс АД-Кърджали (ОЦК) получи одобрение от Висшия Експертен Екологичен съвет на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), съобщиха от Интертръст Холдинг, което е мажоритарен собственик на ОЦК.

Интертръст холдинг АД ще предприеме всички действия за ускорено изпълнение на строителната част на проекта и монтаж на оборудването, което вече е доставено и се намира в складови бази на холдинга, се казва още в съобщението.

Заводът ще бъде изграден до края на 2011 г., като инвестицията възлиза на 120 млн. евро и е финансирана с банков заем от BNP Paribas в рамер на 85% от общата й стойност.

През януари тази година изпълнителният директор на Интертръст Холдинг Валентин Захариев заяви, че срещу ОЦК се води „целенасочена и абсурдна кампания от страна на Движение за права и свободи (ДПС). Изявлението на Захариев дойде, след като МОСВ отказа да издаде разрешение на ОЦК за новия завод по ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда).

Впоследствие Оловно-цинков комплекс АД обжалва решението на министъра на околната среда и водите пред Върховния административен съд (ВАС). На свое заседание ВАС отмени решението на министъра на околната среда и водите, но решението бе обжалвано и бе насрочено ново заседание на съда за разглеждане жалбата на министъра на околната среда и водите.

След проведени разговори и срещи с новото ръководството на Министерството на околната среда и водите жалбата е оттеглена.

Проектът за модернизация и разширение на цинковия завод на ОЦК гарантира постигането на всички изисквания за работна и околна среда, повишаване капацитета за производство на цинк с 40%, както и постигането на най-високата марка цинк 99,995, казват от компанията. 

Днес книжата на ОЦК се търгуваха без промяна в стойността си при ниво от 14,50 лв. за брой.  

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още