IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков иска още 600 млн. лв. за здравеопазване догодина

Част от парите идват от ръста на акциза за цигарите, предвижда се скок от 15% и за акциза върху алкохола

13:47 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков иска още 600 млн. лв. за здравеопазване догодина

Допълнително 600 милиона лева ще бъдат необходими за здравеопазване през следващата година, които трудно могат да се намерят по време на криза, заяви министърът на финансите Симеон Дянков по време на „кръгла маса“ за промени в Закона за здравното осигуряване, организирана от Министерство на здравеопазването, предаде БТА.

Дянков посочи, че трябва да се търсят начини за спестяване и, по думите му, част от необходимите средства ще бъдат осигурени от планираното увеличаване на акциза за цигарите над минималното на ЕС, като очакваните средства от него се оценяват на около 130 милиона лева.

Освен това финансовият министър съобщи, че се предвижда и скок от 15% на акциза върху алкохола. Ефектът от тази мярка ще са около 60 млн. лв. допълнителни бюджетни приходи.

Според Симеон Дянков законопроектът за здравното осигуряване предполага повече финансиране и това налага да се мисли за оптимизация на броя и типа болници. Въпросната оптимизация на болничната помощ трябва да се направи паралелно с приемането на промените в Закона за здравното осигуряване, смята Дянков.

Той информира, че е предложил в промените в Закона за здравеопазване и 8-те процента от здравната вноска от догодина да се използват за плащане на медицински услуги, а не както досега 2% (т.е. една четвърт от събраната сума) да отива в резерва на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в БНБ.

Предвижда се още, държавата да увеличи вноската за всички граждани, които тя осигурява за сметка на бюджета (пенсионери, ученици, социално слаби), от 4 на 6 на сто.

Остойностяването и заплащането на медицинската помощ министър Дянков предлага да се изпълнява от Изпълнителна агенция за анализи и прогнози към Министерство на финансите, а не от НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още