IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДСБ прогнозира безработица от 15% след година

След края на кризата заетостта в строителството, туризма и финансовото посредничество няма да се върне на нивата от 2006, смятат от партията

13:20 | 06.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
ДСБ прогнозира безработица от 15% след година

След една година безработицата в страната може да достигне 15%, прогнозират от ДСБ.

След края на финансовата криза заетостта в строителството, туризма и финансовото посредничество у нас няма да се върне на нивата от 2006 г. Това са очакванията на партията, представени пред журналисти от Радан Кънев - новоизбран член на националното партийно ръководство.

Програмите за квалификация и преквалификация в момента не отговарят на изискванията на пазара на труда, констатират от ДСБ. Затова от партията ще настояват за законови промени за бърза преквалификация, като се използват мрежата на средното образование и възможностите за преквалификация на работното място, обясни Кънев, цитиран от БТА.

Той добави, че ДСБ ще предложи и въвеждане на почасово заплащане и седмична заетост. Заедно със СДС ще поканим министър Тотю Младенов на дискусия по въпроса за безработицата, каза Радан Кънев.

ДСБ оценява мерките на пазара на труда, прилагани от предишните две управления, като недостатъчни, а моделът на заетост като порочен, се посочва още в позиция на партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 13.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още