IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вятърният парк на AES ще се присъедини утре към електропреносната мрежа

Очаква се произвежданото от парка електричество да достигне до потребителите през декември

15:56 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Вятърният парк на AES ще се присъедини утре към електропреносната мрежа

Ветроенергийният парк „Свети Никола” в община Каварна ще се присъедини към националната електропреносна мрежа на 6 октомври, съобщиха от компанията Ей И Ес Гео Енерджи (AES Geo Energy), която изгради и ще експлоатира парка.

Очаква се произвежданото от парка електричество да достигне до потребителите през декември, когато ще заработи подстанцията му, високоволтовата линия и всичките 52 вятърни турбини.

Инсталираната мощност в парка „Свети Никола” е 156 мегавата. Централата има капацитет да произвежда 340 гигаватчаса годишно.

Инвестицията във ветроенергийния парк възлиза на стойност от 270 млн. евро. 223 млн. евро от тях са осигурени от банков консорциум, в който участват Европейската банка за възстановяване и развитие, Международна финансова корпорация, UniCredit Markets & Investment Banking и УниКредит Булбанк България. Останалата част от средствата е собствена инвестиция в проекта от страна на AES.

В резултат на изпълнението на проекта до момента са подписани договори на стойност от около 40 млн. евро с български подизпълнители, посочват от компанията. Изграждането на парка осигурява 250 временни и около 20 постоянни работни места.

Ей И Ес работи и по проекта за изграждане на нова топлоелектрическа централа с мощност 670 MW - “Ей И Ес Гълъбово”, на стойност 1,3 млрд. евро.

Ей И Ес Гео Енерджи ще експлоатира ветроенергийния парк в продължение на 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още