IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приемат енергийната стратегия на България до края на годината

Очаква се дотогава да има и повече яснота относно дългоочакваната електроенергийна борса

13:56 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Приемат енергийната стратегия на България до края на годината

Енергийната стратегия на България за периода до 2020 г. ще бъде приета до края на тази година, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на кръгла маса в София.

Обществено обсъждане на документа беше проведено в началото на годината, като стремежът беше той да бъде приет още през мандата на предишното правителство.

Като основни моменти в стратегията Трайков открои либерализацията на пазара на електроенергия и природен газ. Той посочи, че скоро ще бъде определен вариантът за изграждане на електроенергийна борса, за която също се говореше, че ще заработи още през мандата на предишните управляващи.

Относно газовия пазар стремежът ще бъде да се развива вътрешната газификация на страната.

Друг момент в стратегията ще бъде повишаване на енергийната ефективност. В тази връзка се предвижда средства от Международен фонд „Козлодуй“ да се използват за енергоспестяващи мероприятия до 2013 г., а не както беше предвидено по-рано до 2010 г.

Относно диверсификацията на източниците на енергия от думите на министъра стана ясно, че включването на страната ни в проектите „Набуко“ и „Южен поток“ е сигурно, а що се отнася до АЕЦ Белене - „скоро ще се определят условията за финансиране и привличане на инвеститори с оглед продължаване реализацията на проекта“.

Във връзка с журналистически въпрос Трайков заяви, че влагането на средства в енергийна ефективност, в частност в електроенергийни мощности, работещи с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), не означава непременно, че цената на електроенергията за потребителите ще се вдигне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още