IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат танцьорите да се пенсионират след 25 г. осигурителен стаж

В момента пенсионирането на артистите балетисти става при навършване на 52 години и трудов стаж около 29 години за жените и възраст от 57 години и трудов стаж около 33 години за мъжете

13:27 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат танцьорите да се пенсионират след 25 г. осигурителен стаж

Министерството на културата предлага балетистите и танцьорите да се пенсионират след 25 години осигурителен стаж. Това съобщиха от министерството.

Предложението е в рамките на съгласувателна процедура за промени в Кодекса за социално осигуряване. Целта е да се създаде възможност балетистите и танцьорите в държавните и общинските културни институти да придобиват право на пенсия, независимо от възрастта си, при 25 години осигурителен стаж.

В момента пенсионирането на артистите балетисти става при навършване на 52 години и трудов стаж около 29 години за жените и възраст от 57 години и трудов стаж около 33 години за мъжете.

Тази възраст за пенсиониране е непосилно висока за хората, които се занимават с балет и танци, и не съответства на физическите и психични възможности на артистите-изпълнители да упражняват професията си дотогава, мотивират се от Министерството на културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още