IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отпускат нови кредити за животновъдството

Предвижда се още да бъдат отпуснати нови краткосрочни кредити на животновъдите, които не са се възползвали от кредитиране за закупуване на фураж през зимния период

09:32 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отпускат нови кредити за животновъдството

На следващото заседание на Управителния съвет (УС) на ДФ „Земеделие” ще се предложи да се предоставят нови кредити за животновъдството, в т.ч и за биволовъдите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Предвижда се още да бъдат отпуснати нови краткосрочни кредити на животновъдите, които не са се възползвали от кредитиране за закупуване на фураж през зимния период, казва министър Найденов, цитиран в съобщение на земеделското министерство.

През месец септември са изплатени всички средства по целевата субсидия за подпомагане на изхранването на животни и птици от националния генофонд, както и обещаните субсидии за произведено и продадено качествено биволско, овче и козе мляко за месец април. Освен това са разсрочени кредитите на животновъдите с една година от ДФ „Земеделие”.

Във връзка с индентификационната система текат необходимите процедури за частична акредитация и след 1 декември животновъдите ще могат да получат своите субсидии на глава животно. По линия на новите държавни помощи страната ще поиска от Европейската комисия да подпомага млечния сектор за инвестиции и прилагането на други пазарни механизми. Най-късно до средата на ноември България ще представи пред ЕК 15 нови държавни помощи за одобрение.

Днес Найденов ще участва в извънредно заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. Срещата е извънредна и се провежда заради кризисната ситуация в сектор „Мляко”. Очаква се министрите да разгледат възможностите за преодоляване на проблемите в сектора. През последните няколко месеца дискусията относно кризисното положение в сектор „Мляко” е особено интензивна в рамките на Съвета на ЕС по земеделие и работните органи към него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още