IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпване на захарта в Европа, у нас предстои

У нас още не се отразява започналото на световните борси осезаемо поскъпване на захарта

09:42 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпване на захарта в Европа, у нас предстои

През изтеклата, последна седмица на септември, цената на захарта на борсата в Лондон отбеляза ръст от 6,6%, достигайки впечатляващите 609 евро/т.

Едва преди два месеца и половина, в средата на лятото, там тази стока струваше 474 евро/т, а в средата на август достигна 577 евро/т, като посочената стойност още тогава беше най-високата от години насам.

Интересното в случая е, че у нас още не се отразява започналото на световните борси осезаемо поскъпване на една от основните храни. Нещо повече, към края на септември пакетираната захар на едро у нас е средно с 5% по-евтина в сравнение с началото на годината.

Основни причини за този факт са, от една страна, задържането и дори поскъпването на захарта у нас през миналата година, когато в Европа тя поевтиняваше. Освен това захарните заводи, според запознати, до средата на годината са се запасили със сурова захар за преработка на по-ниски цени, която би могла да им стигне за месеци напред. Въпреки това обаче, ако поскъпването на захарта на световните борси се окаже трайно, то неминуемо ще се отрази и в България.

Миналата седмица на Софийската стокова борса (ССБ) бяха предложени оферти за покупка на хлебна пшеница при цена от 180 лв./ и на царевица за 160 лв./т*. И двете оферти са с около 10% по-ниски от средните цени за Европа, така че не е случайно отсъствието на насрещни оферти за продажба.

Въпреки наличието на предложения за покупка и продажба, не се стигна и до борсова сделка за маслодаен слънчоглед, защото цената „купува” от 300 лв./т е далеч от цената „продава” от 340 лв./т, а при това втората е под средната цена за Европа в момента, която е около 360 лв./т.

На ССБ през изтеклата седмица бяха сключени сделки на едро за горива при цени от 1583 лв. за 1000 л бензин А95 Н, 1387 лв. за 1000 л газьол, а за дизелово гориво - в рамките на 1454-1517 лв./1000 л.

Цените на зърното, маслодайния слънчоглед и суровото олио практически не се промениха през последната седмица на септември спрямо предходната както в Европа, така и в САЩ, т.е. вече две седмици тези основни стоки спряха „свободното” си падане

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още