IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готвят мащабни реформи при контрола на храните

Очаква се да бъде въведен отново българският държавен стандарт за храните

09:24 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Готвят мащабни реформи при контрола на храните

Структурата на Агенцията по безопасност и контрол по храните ще бъде готова до края на годината, съобщиха от земеделското министерство, което подготвя множество промени за засилване на контрола на продаваните в България хранителни продукти.

Работна група, на която председател е ресорният зам.-министър Цветан Димитров подготвя структурата на агенцията и предстоят да бъдат направени законодателни промени в тази област. Агенцията ще бъде надведомствена и ще е независим контролен орган, обясни министър Мирослав Найденов.

След нейното създаване Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) вече няма да съществува, а ще стане част от агенцията. Служителите на НВМС в момента са около 2000 човека, а след преструктурирането ще бъде съкратен част от поддържащият персонал, посочи министър Найденов.

Законодателната дейност вече ще се осъществява само от дирекция „Безопасност и контрол на храните” в МЗХ, към която ще работят част от експертите в НВМС. Към Агенцията по храните ще се влее и Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), която е към Министерство на здравеопазването. Контролната дейност от Националната служба за растителна защита, Изпълнителната агенция по лозата и виното и от други служби към МЗХ също ще премине към новата агенция, обясни министър Найденов. В момента се разглеждат вариантите за финансирането на агенцията, като най-вероятно ще бъде избран холандски - бюджетът да се осигурява от ресорните министерства.

Инспекторите ще контролират всичко, което се консумира от потребителите „от фермата до масата” – храни, вино, плодове, зеленчуци, млека и др. хранителни продукти. Очаква се да бъде въведен отново българският държавен стандарт за храните, който ще се следи от новата агенция, допълни министърът.

Лабораторният контрол на храните няма да бъде към агенцията, а към ресорните структури на земеделското и здравното министерство. Това ще бъде най-мащабната реформа в МЗХ и ще има непопулярни мерки, които ще бъдат предприети”, каза той.

Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) и РИОКОЗ към здравното ведомство ще бъдат гръбнакът на новата агенция. Със законодателството в областта на безопасността на храните ще се занимават главни дирекции в МЗХ и Министерството на здравеопазването. Преди създаването на новата агенция, предстои да бъдат променени законът за храните, закона за общественото здраве и редица други нормативни актове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още