IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 октомври

09:15 | 03.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 3 октомври

Готвят ново рязане на бюджета

в. Стандарт

Кабинетът точи нож за второ голямо рязане на бюджета. Хората на вицепремиера Симеон Дянков подготвят анализ за възможностите на министерствата да намалят още разходите си. Целта е бюджетната година да приключи с нулев дефицит, което поискал лично финансовият министър от подчинените си. Според сегашните разчети на кабинета към 31 декември се очертава дупката в хазната да е 700 млн. лв. въпреки предприетите драстични съкращения на разходите. Нулевият дефицит в хазната ще повиши доверието на Брюксел в страната ни и ще спомогне постепенното преминаване на страната ни към еврозоната, обясниха експерти.

До края на март магистрала "Тракия" ще има строително разрешение

в, Дневник

До края на месец март трябва да има издадено разрешение за строителството на магистрала "Тракия", съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. По думите му строителят трябва да бъде избран до края на февруари.

В момента по тръжната процедура работят експертни групи. Тя трябва да е готова до края на октомври, след което ще има съгласувателни процедури с Министерството на транспорта и Европейската комисия, както и предварителен контрол от страна на Агенцията за обществените поръчки, посочи министър Плевнелиев.

Шефът на "Булгартабак": Покачването на акциза ще свие легалния пазар

в. Дневник

"Рязкото покачване на акциза на цигарите, няма как да не доведе до нова загуба на пазарен дял, но не сме се отказали от вътрешния пазар", заяви пред Агенция "Фокус" директорът на "Булгартабак" Иван Биларев. Биларев посочи, че пазарът е ценови и част от потребителите неминуемо ще сменят предпочитаната с по-евтина марка. Според него не може да се прогнозира с колко ще е свиването на пазара, тъй като това се случва поради две причини – отказ от тютюнопушене и увеличаване на нерегламентираната търговия.

Винетките няма да поскъпват през 2010 г.

в. Новинар

Винетките няма да поскъпват през следващата година. Това заяви вчера изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Димитър Иванов пред PRO.BG. В момента седмичният стикер за лек автомобил струва 10 лв., месечният – 25 лв., а годишният – 67 лв. Дневни винетки няма да се продават и през следващата година, тъй като европейската практика е да не се предлагат такива стикери, обясниха експерти.

Съкращават 2000 души в железниците

в. Новинар

По около 2000 души в БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура” ще бъдат съкратени до края на годината. Това съобщи вчера пред БНТ транспортният министър Александър Цветков. Вече са освободени над 1600 служители. Той поясни, че към момента спадът на товарните преноси е около 40 процента спрямо година по-рано, което е и основната причина за драстичните мерки. Намаление има и в пътническите превози, което е около 8 процента.

ВАС потвърди, че кризисният щаб за боклука е бил незаконен

в. Дневник

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди окончателно, че кризисният щаб за боклука на София, създаден от кабинета "Станишев", е незаконен. Причината е, че по закон кабинетът няма такова правомощие, а създаването на щаба става със заповед на премиера. Освен това съдът е приел, че по времето, когато щабът е бил създаден, в столицата не е имало криза.  Нищожността на правителствения акт означава, че от правна гледна точка кризисният щаб и решенията му никога не са съществували.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още