IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дунав мост 2 готов към края на 2011, срещу 30% повече пари

От българска страна строителството е в напреднала фаза, румънците се бавят

09:33 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дунав мост 2 готов към края на 2011, срещу 30% повече пари

Въпреки че оптимистичният вариант за завършването на Дунав мост 2 е юни 2011, съоръжението най-вероятно ще бъде готово към края на посочената година, като и в двата случая има закъснение спрямо първоначалните разчети.

Цената на обекта пък ще се оскъпи с около 20-30%, каза пред БТА Константин Жипонов, заместник-ръководител на Звеното за изграждане и управление на Дунав мост 2, инженер по моста от българска страна.

Общият одобрен бюджет за проекта е 274 млн. евро, като България осигурява 226 млн. евро. Първоначалният срок на изграждане беше април 2010 г.

Очаква се удължаване на сроковете за усвояване на средствата отпуснати за изграждането на бъдещия мост по програма ИСПА, крайният срок за което изтича след година, отбелязва експертът.

По думите му причините за закъснението на строителните работи са много, като на първо място това са сложните геоложки условия в района - във водата и на брега, както и закъснялото с близо една година получаване на разрешителни от румънската страна за предоставяне на достъп на испанската FCC Construccion на румънския бряг и забавените процедури на отчуждаване на румънски земи.

До момента на румънската страна строителите са изградили единствено опитните пилоти и са завършени изпитанията им. Румънската страна по договора трябваше да даде разрешителните за достъп до своя бряг през юни 2008 г., а те ги дадоха с почти година закъснение - на 15 май 2009 г. В момента FCC извършва подготовка за строителни дейности и на румънския бряг.

На българския бряг строителните дейности както по мостовото съоръжение, така и по инфраструктурата са в доста напреднала фаза, посочи Жипонов. Завършен преди дни е монтажът на първия 250-тонен сегмент от връхната конструкция на Дунав мост 2. Първият сегмент, от общо 150-те, който е с ширина на страната 2,50 м е монтиран върху стълб номер едно от опорните колони на съоръжението. Почти е завършена и опора номер три и две, които
се намират в реката. Изграждането на цялата връхна конструкция на Дунав мост 2 се изгражда по така наречения балансирано конзолен метод, който е уникален.

„Известно е, че вторият мост над Дунава се строи по супермодерна технология, която е наречена от специалистите „камилски гръб“. Тя позволява да се пестят материали и същевременно конструкцията е изключително сеизмично устойчива. Образно обяснен принципът, според който се изгражда съоръжението, е като този на дисагите - натежи ли товарът от едната страна, другата действа като контра. Това строителство е уникално за целия Европейски съюз и много по-евтино от всички други технологии. То е изключително популярно в Япония“, обясни специалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още