IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX на триседмично дъно и с 6,9% спад от върха

Акциите падат под влияние на прекалния български песимизъм, смята анализаторът Александър Пеев

15:50 | 01.10.09 г.
SOFIX на триседмично дъно и с 6,9% спад от върха

Днес SOFIX отстъпи с 0,82% до 476,18 пункта, с което реализира триседмично дъно. Спрямо рекордното затваряне от 511,34 пункта на 17 септември индексът реализира 6,9% спад.

На червено бяха и другите общи индекси на БФБ-София, като BGTR30 загуби 0,93% от стойността си до 363,59 пункта, а BG40 отстъпи с 0,3% до 131,22 пункта.

Повишение с 1,7% до нов рекорд за 2009 г. от 50,18 пункта реализира секторният индекс BGREIT. Индексът беше издърпан от 13,98-процентовия ръст в цената на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ до 0,742 лв. за акция и 12,11% ръст в цената на БенчМарк Фонд имоти АДСИЦ до 0,472 лв. за акция.

Сред позициите от SOFIX само 4 дружества отчетоха ръст, като най-голям беше той при М+С Хидравлик (с 2,47%). 16 дружества поетиняха, като с най-голям спад от по 4% се отличиха Неохим и Албена.

Днес оборотът на регулиран пазар на БФБ-София бе 1,58 млн. лв., от които 943 хил. лв. с книжа на АДСИЦ-ове.

Лидер по оборот с 824 хил. лв. беше Недвижими имоти София АДСИЦ, а на трето място с 108 хил. лв. оборот бе БенчМарк фонд имоти АДСИЦ. ПИБ зае втората позиция със 110 хил. лв. оборот.

„През последните дни търговията на БФБ е подвластна на спекулации относно прогнози за корекции и съмненията наистина ли се е стабилизира глобалната икономика. Поради факта, че капиталовият ни пазар е неефективен, той успя много бързо да се повлияе от подобни тълкувания, които, ако се засилят, биха довели до връщане на цените до изключително ниските нива от февруари месец тази година (въпреки че вероятността това да се случи е от около 10%), а това ще изиграе лоша шега за всички инвеститори, и за инвестиционни посредници, и за пенсионните дружества. Към днешна дата статистиката както и практиката на капиталовите пазари показват друго", коментира за Investor.bg Александър Пеев* от Балканска Консултантска Компания ООД.  

"От страна на закономерностите в техническия анализ тази изкуствена обстановка говори единствено, че пазарът на биковете ще дойде още по- рано и ще се прояви в по-голяма сила – достатъчно показателни са натрупаните ликвидни средства на индивидуалните клиенти и сумата на кеша, който институционалните инвеститори държат. Дори и мненията за корекция, която в момента се проявява доказват наличието на "бул тренд" – инвеститорите трупат все повече кеш. През 2007 г. акциите непрекъснато растяха, а всички бяха прекалено позитивни. И всичко това завърши с голяма еуфория с IPO на Трейс Груп Холд, когато самото презаписване от около 1400 пъти беше знак за прегряване. Сега е точно обратната ситуация – българинът прелива от негативизъм. Скоро различните видове инвеститори ще вземат инвестиционното си решение за покупка при по-ниски нива на акциите. Достатъчно информация се публикува за това колко пари държат както пенсионните дружества така и инвестиционните фондове", допълни Пеев.

Според него възниква въпросът "Възможно ли е при евентуално връщане на цените с около 10% надолу да се налее целият този кеш единствено от български институционални клиенти, при условие че желаещите уплашени инвеститори ще са все по-малко на по-ниските нива?".

"И дали всички институционални инвеститори ще се доволни от направените инвестиции или ще има такива, които са изпуснали момента и примерно ще се зачудят защо не са купили обезценени акции на още по - ниски нива от сегашните. Лихвите по депозитите ще започнат в най-скоро време да се приземяват, като по този начин ще се засилят още повече предпочитанията към акции вместо към депозити", каза още Пеев.  

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още