IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 октомври

08:17 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 1 октомври

Кабинетът отложи повишаването на лихвата за неплатени данъци

в. Дневник

Правителството отложи за следващото си заседание приемането на предложението за двойно вдигане на наказателната лихва за фирми и граждани при просрочени задължения в левове и валута, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Отлагането е било по настояване на вносителя на предложението, финансовия министър Симеон Дянков, тъй като е трябвало да анализира допълнително получено становище. Идеята на правителството е да вдигне драстично наказателната добавка за просрочените данъчни задължения, за да дисциплинира фирмите и те да не бавят плащанията си към държавата, каквито сигнали има от началото на годината.

Хотелиери се включват в категоризацията на обекти

в. Новинар

Хотелиери и туроператори вече ще могат да участват в комисията, която категоризира туристическите обекти. Това става възможно, след като вчера депутатите от икономическа комисия приеха на второ четене Закон за изменение на Закона за туризма. Според документа в групата, която определя какъв брой звезди ще бъдат дадени на хотели, ресторанти, туристически агенции и хижи, ще могат да участват по равен брой служители на икономическото министерство и представители на национално представените туристически сдружения.

Сечта в горите ще стават само с министерски подпис

в. Новинар

Изсичането на държавни, общински и частни гори от горския фонд с площ до 100 декара с цел строителство ще става само срещу подписа на земеделския министър. Това гласят приетите от парламента на второ четене промени в Закона за горите. Предприемачите, които притежават горски площи над 100 декара и искат да строят върху тях, ще трябва да искат разрешение за изсичане на дървесината от министър–председателя, предвиждат промените. Досега разрешението за изключване на дадена гора от горския фонд ставаше само срещу подписа на председателя на Държавната агенция по горите.

Петзвезден хотел погреба крепост

в. Стандарт

Петзвезден хотел с пристанище и летище за хеликоптери на брега на Дунав погреба уникални археологически паметници от националния резерват "Дуросторум Дръстър-Силистра". Това съобщиха пред "Стандарт" местни археолози. Вандалщината е извършена с разрешение на Националния институт по паметниците на културата (НИПК - сега Национален институт за опазване на недвижимите културни ценности). Част от документите са подписани лично от директора на института арх. Георги Угринов, е установила вътрешна проверка на културното министерство. Те са издадени на боса на "Меком"-Силистра Стефан Райчев, известен в града като Сапардмен.

Работници от "Плама" ще получат по 9 хил. евро обезщетение от държавата

в. Дневник

Общо 42-ма бивши работници от плевенската рафинерия "Плама" ще получат по около 9300. евро обезщетение и съдебни разноски, прие днес правителството в изпълнение на решение на Съда за правата на човека в Страсбург. Те са се оплакали в международния съд заради неплатени обезщетения за уволнение. Служителите осъдили бившия си работодател още през 1998 г., но не получили парични компенсации, защото към дружеството е имало и публични вземания, които по закон са с приоритет пред частните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още