IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетният дефицит за август е 92,3 млн. лв.

Предварителна информация сочеше дефицит от 105 млн. лв. за месеца

18:23 | 30.09.09 г.
Бюджетният дефицит за август е 92,3 млн. лв.

Бюджетният дефицит по консолидираната фискална програма е отрицателен към 31 август в размер на 92,3 млн. лв., което е по-малко от предварително обявените 105 млн. лв., показва прессъобщение на Министерство на финасите.

Дефицитът през август е близо 5 пъти по-малко от реализирания дефицит от 564,3 млн. лв. за юли. От началото на годината до края на август бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е отрицателно в размер на 478,8 млн. лв., което се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 577,4 млн. лв. и превишение на приходите над разходите по европейските средства в размер на 98,6 млн. лв., съобщават от МФ.

Фискалният резерв към 31 август 2009 г. е 7,67 млрд. лв. и отбелязва леко намаление спрямо отчетения размер на показателя към края на юли, обявяват от ведомството на министър Дянков.

Приходите и помощите, постъпили по консолидираната фискална програма (КФП) към края на август, са в размер на 16,6 млрд. лв., или 50,9% от годишния разчет.

Данъчните приходи по консолидираната фискална програма (вкл. постъпленията от осигурителни вноски) към края на август възлизат на 13,25 млрд. лв., което представлява изпълнение от 51,5%. Приходите в частта на преките данъци са в размер на 2,8 млрд. лв., или 56,3% от планираните за годината. Приходите от косвени данъци са в размер на 6,55 млрд. лв. или 47,5% от програмата за годината. Приходите от ДДС са 42,8% от планираните за 2009 г.

Разходите по консолидирания бюджет (вкл. вноската на България за общия бюджет на ЕС) към края на август възлизат на 17,06 млрд. лв. и представляват 56,2% от планираните за 2009 г. Спрямо същия период на 2008 г. разходите са нараснали с 21,9%, което се дължи в най-голяма степен на планирания ръст в социалните разходи и на изпреварващо финансиране при усвояването на капиталовите разходи, извършено до юли 2009 г. от предходното правителство, заявяват от министерство.

Освен предприетите допълнителни мерки за ограничаване на нелихвените разходи и трансферите по републиканския бюджет, през август лимитите за разходи и трансфери, залагани от Министерството на финансите, са внимателно анализирани и включват най-приоритетните и неотложни плащания за месеца, с което е осигурено свиване на текущите разходи, се посочва в съобщението. Капиталовите разходи са били одобрявани само след представяне на необходимите документи за действително извършени и приети дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още