IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX на червено, според експерти фундаментът на дружествата е пренебрегнат

Българският индекс отново е "черната овца" в региона

15:14 | 30.09.09 г.
SOFIX на червено, според експерти фундаментът на дружествата е пренебрегнат

По време на днешната търговска сесия българският индекс SOFIX се оказа вторият най-зле представящ се борсов индикатор в региона с дневен спад от 1,23% до 480,14 пункта. Лидер по спад е латвийският OMX Riga Index, който е с дневно понижение от 1,84% към 14 ч. българско време. Червената картина се допълва само от сръбския BELEXline (спад с 0,77%) и естонския OMX Tallinn (спад с 0,04%).

На 24 септември (миналия четвъртък) SOFIX бе най-зле представящият се национален индекс в цял свят с отчетените 3,23% спад.

Днес в региона ръстове отчитат полският WIG (с 0,64%), чешкият PSE (с 1,9%), руският MICEX (с 0,48%), унгарският BUX (с 1,32%), румънският BET (с 0,81%), украинският PFTS (с 1,19%), хърватският CROBEX (с 0,47%), черногорският MSE (с 6,43%), македонският MBI 10 (с 0,55%) и литвийският OMX Vilnius (с 1,1%).

БФБ-София не успя да корелира с индексите в Западна Европа, които тази сутрин и на обяд отчитаха минимални повишения.

„Продължаващото вече седми месец мощно рали на индексите в Европа и САЩ – най-голямото от Голямата депресия насам – като че ли загуби своя блясък. Все повече инвеститори търсят икономическа аргументация за продължаващото поскъпване на акциите на водещите пазари. Смесените икономически данни започнаха да натежават на ръста на индексите, като инвеститорите все по-внимателно претеглят позитивните и негативните сигнали, за да определят посоката на пазара“, коментира за Investor.bg Христо Владимиров, анализатор в УД Ти Би Ай Асет Мениджмънт.

Според него въпреки че SOFIX завърши на отрицателна територия днес за разлика от повечето индекси в Европа към момента, настроенията на българския фондов пазар ще продължат да се диктуват от случващото се на развитите пазари. „На този етап родната борса пренебрегва фундамента на отделните компании, без да разграничава дружествата с влошаващи се показатели и перспективи от онези с подобряващи се резултати и благоприятни възможности за развитие“.

„В близките седмици можем да очакваме значително връщане на цените на акциите, ако икономическите данни на водещите икономики не отговорят на силно оптимистичните очаквания на инвеститорите по света“, смята още Владимиров.

От четирите борсови индекси на родния пазар най-малко понижение отчете BGTR30 (спад с 0,35% до 367,02 пункта). BGTR30 е балансиран индекс с равно тегло на участващите в него компании. BG40 отстъпи с 2,12% до 131,61 пункта, като индексът е доминиран от компаниите с високи единични цени на акция, като например КРЗ Одесос и Оргахим, които определят движенията му, което го прави непредставителен.

Ръст с 0,65% до 49,34 пункта отчете индексът BGREIT. За ръста на индекса, следящ АДСИЦ-овете за недвижими имоти, спомогна поскъпването на Адванс Терафонд с 6% до 1,389 лв. за акция.

Сред дружествата в SOFIX, Неохим АД отчете най-силния спад с 6,41% до 36,5 лв. за акция. Пазарната капитализация на КТБ намаля с 5% до 54,63 лв., а тази на ЦКБ с 4,5% до 1,472 лв. за акция.

С между 1 и 2% поскъпнаха акциите на Индустриален холдинг България, Албена и Еларг ФЗЗ АДСИЦ, но това не бе достатъчно, за да издърпва SOFIX на положителна територия. Общо 13 от компаниите в индекса поевтиняха, 5 поскъпнаха, а при 2 нямаше промяна в цената.

Днес оборотът на регулиран пазар бе за 4,2 млн. лв., от които 2,13 млн. лв. с акции на Химимпорт. Обикновените поевтиняха с 1,2% до 2,52 лв./бр., а привилегированите отстъпиха с 1,6% до 2,5 лв./ценна книга.

С 577 хил. лв. ЦКБ бе втора по оборот при 4,5% спад в цената до 1,472 лв. за акция.

С оборот за 452 хил. лв. Индустриален холдинг България бе трети, като книжата на дружеството поскъпнаха с 1,9% до 2,2 лв./бр.

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още