IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Постигнаха споразумение да задържим само единия правителствен самолет

Лизингодателят се е съгласил да приспадне платените суми за единия самолет към другия

14:15 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Постигнаха споразумение да задържим само единия правителствен самолет

След дълги преговори с лизингодателя е постигнато споразумение сумите, платени за единия от договорените два самолета Ербъс за нуждите на Авиоотряд 28, да бъдат приспаднати към другия, съобщи министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Александър Цветков след заседание на Министерски съвет, на което бе решено да бъде задържан единият самолет.

До този момент са платени 14,5 млн. лева за двата самолета, в които се включват средства за придобиване, правото за ползване, лихви и първоначална вноска. Средствата за придобиване на втория самолет ще бъдат приспаднати, но без лихвите и сумите, които са платени за ползването му, съобщи министърът.

Самолетът е бил доставен и е бил на разположение на отряда, добави Цветков.

По думите му с това споразумение лизингодателят и финансиращата институция се отказват от всякакви претенции за щети и пропуснати ползи сега и в бъдеще време.

Около 1 млн. долара няма да могат да бъдат възстановени по тази сделка, заяви министърът. Цената на самолета, който остава, се запазва - 44 млн. долара, без лихвите. Самолетът, който ще остане на разположение на Авиоотряд 28, ще бъде пригоден за нуждите на правителството, президентството и Народното събрание, и ще бъде основният правителствен самолет.

Ресурсът на ползвания досега Ту-154М изтича през октомври и има възможност да бъде продължен с една или три години. Той ще служи за резервен самолет, отбеляза министърът, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос министър Цветков заяви, че след като е взето решението за самолетите, може да започне и преструктурирането на Авиоотряд 28.

Новопридобитият самолет може да бъде използван след две седмици. Местата в него в момента са 88, а първоначалният им брой е бил 140. Това е обикновен самолет със седалки бизнес класа и стандартен пътнически клас. Над 1,5 млн. долара би струвало преоборудването за конкретните нужди, но това няма да се прави на този етап, заяви Цветков.

Материалите по тази сделка отдавна са в прокуратурата, каза министърът в отговор на въпрос. От Министерството на правосъдието са потвърдени нарушенията по Закона за обществените поръчки, но това не ни помага много при развалянето на сделките, каза министърът.

Четири дни след като се закле като министър, Александър Цветков създаде комисия, която да провери законосъобразността и целесъобразността на договора за закупуването на правителствени самолети.

Пет дни по-късно беше обявено, че договорът е неизгоден за страната и има нарушения в процедурата за обществена поръчка, затова ще бъде изпратен в прокуратурата, а сделката ще бъде развалена.

Предишното правителство проведе процедура за закупуване на два самолета за Авиоотряд 28 през 2008 година. На първо място се класира Би Ейч Еър.

Договорът предвижда доставката на две машини Ербъс A319 на лизинг за пет години. Цената на всеки от самолетите е 44,2 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още