IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 септември

07:55 | 30.09.09 г.
Преглед на печата за 30 септември

Колекционерите спечелиха битката със закона
в. Дневник

Притежателите на антики - национално богатство, ще могат да доказват правото си на собственост с какъвто и да е документ, не непременно официален, както и да се позовават на петгодишна придобивна давност. Това са последствията от вторнишкото решение на Конституционния съд (КС), пред който омбудсманът Гиньо Ганев оспори през юли текстове от закона за културното наследство. Така законът фактически се обезсмисля и в това е победата на големите колекционери в повече от двегодишната им битка с държавата - е мнението на автори и защитници на нормативния акт. Очаквано от средите на колекционерите беше изразено удовлетворение.

Сметната палата: Отчетът на кабинета "Станишев" не е верен и честен
в. Дневник

Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Министерския съвет на Сергей Станишев. Според одитната институция данните, представени от кабинета "Станишев", не дават вярна и честна представа за имущественото и финансовото му състояние. Сметната палата е установила съществени грешки и нередности при касовото изпълнение на бюджета, в извънбюджетните сметки за миналата година и в баланса към 31 декември 2008 г. Отказът си да завери отчета палатата мотивира с одитния стандарт, който я задължава да не го подпише, ако "не е съставен вярно и честно".

Кабинетът взима на ръчно управление приватизацията
в. Сега

Сделките на Агенцията за приватизация (АП) за над 10 млн. лв. в бъдеще ще се одобряват от кабинета. Това предвижда нов проект за изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, който икономическото ведомство смята да внесе в Министерски съвет.

Сега такива сделки се сключват след благословията на надзорния съвет на АП, чиито членове през последните години бяха избирани на квотен принцип измежду представители на парламентарните политически сили. Проектът, който вчера бе качен на сайта на министерството, предвижда надзорният съвет да се премахне и агенцията да се управлява само от изпълнителен съвет. Неговите членове, назначавани от правителството, се увеличават от сегашните трима на петима човека. Така АП ще има вече изпълнителен директор с четирима заместници. Решенията ще се вземат, ако са подкрепени от директора и поне двама от заместниците му.

България се готви за водеща голф дестинация
в. Новинар

Догодина България ще се превърне във водеща голф дестинация. В момента в страната има 4 готови игрища, които отговарят на международните стандарти, като в скоро време ще бъдат открити още 3 голф комплекса. Тази заявка дадоха представители на голф игрищата у нас на конференция за развитието на сектора.

Най-често българите избират комбинирани пакети, в които има включени голф уроци, като продължителността им е 3 дни каза Илка Бояджиева, изпълнителен директор на туроператорска фирма, специализирана в голф туризма. Доста често българите предпочитат да играят в чужбина, като най-посещавана дестинация е Турция, обясниха туроператори.

Земеделското министерство поиска намаление на бюджета си
в. Новинар

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е единственото министерство, което е поискало да бъде намален бюджетът му за следващата година със 790 000 лв. Така средствата за издръжка на ведомството за следващата година ще са около 360 млн. лв. Причината за искането за по-малък бюджет е планираното намаление на администрацията с 15 процента до края на годината, уточниха от министерството.

Въртят строители на бартер
в. Стандарт

Работниците да се дават на бартер. Това предвижда една от антикризисните мерки, предложена вчера от експертите на Икономическия и социален съвет.
Идеята е да се създадат т. нар. секторни банки. Например, ако един работодател няма нужда от определени служители, да ги преотстъпи временно на свой колега, но без да разваля трудовия им договор. Работниците дори може да пътуват в радиус от 20 - 30 км и да им бъдат поемани разходите, поясни зам.-шефът на КНСБ Пламен Димитров. От профсъюзите настояват държавата да обърне повече внимание на мерките по отношение на временната заетост.

Австрийци се отказаха от сделка с Виваком
в. Стандарт

Австрийската ОРФ се отказа от сделка с "Виваком" (новото име на БТК). Компанията, която държи радио и тв разпръскването в европейската държава, планираше да купи поделението на БТК, което поддържа релейките у нас - НУРТС (Национално управление "Радио и телевизионни системи"), чрез дъщерната си ОРС. На заседание миналия четвъртък бордът на ОРС е отхвърлил сделката след здрав спор, пишат "Винер Цайтунг" и "Дер Щандарт". Тъй като бе очевидно, че няма да се получи мнозинство при гласуването, генералният директор Александър Врабец оттеглил предложението си в последната минута, според австрийските медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още