IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изчислиха приходи от АЕЦ Белене, цената на проекта още е неизвестна

Консултанти предлагат листване в Лондон на компанията, отговаряща за проекта

17:56 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изчислиха приходи от АЕЦ Белене, цената на проекта още е неизвестна

Разнопосочни становища бяха изказани по време на продължилата над три часа среща за обсъждането на бъдещето на проекта АЕЦ Белене. Както и преди тази първа по рода си широка дискусия по въпроса, според някои централата ще е много печеливша, според други проектът е неясен и неизгоден.

Какво ще печелим?

Изчисления, обявени от представителя на консултанта „Парсънс“ Богомил Манчев, който е и председател на сдружението Булатом, сочат, че за минималните си 60 години живот АЕЦ Белене ще носи приходи от около 1,3 млрд. евро средно на година. Разходите пък според Манчев ще са за около 300 млн. евро на година.

Според него атомната централа е необходима на страната както за собствено потребление, така и за износ на електроенергия.

Други аргументи

След 2014 г. във връзка с изискванията на ЕС ще има значително оскъпяване на производството на ток от топлоелектроцентралите на въглища, а производството на електроенергия от ВЕИ е средно 5-8 пъти по-скъпо от конвенционалните.

Поради високата цена на „зеления“ ток в Европа вече се налагат регулации на строителството на ВЕИ, посочиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Според изчисленията на комисията към момента на Балканите има дефицит на електроенергия от 19 тераватчаса на година, като нетни износители са само България и Румъния. Очаква се към 2020 г. този дефицит да достигне 80 тераватчаса.

IPO в Лондон?

Въпреки че цената на проекта все още е една голяма неизвестна, експертите лансират различни възможности за неговото финансиране.

По-рано днес енергийният министър Трайчо Трайков например посочи, че за част от дела на държавата може би ще се търсят други инвеститори, а пък с RWE се водят „преговори за предефиниране формулата на взаимодействие.“

Според Богомил Манчев, прогнозиращ, че проектът „ще се изплати за 12 години“, има и вариант след като се учреди компания за строителството на Белене, тя да направи първично публично предлагане на акции (IPO) на фондовата борса в Лондон.

„Аз бих си купил акции“, заяви Манчев.

Възможен ли е толкова дългосрочен разчет?

Прогноза за приходи и разходи за 60 години напред е много несигурна, тъй като не се знае какви ще бъдат цените на тока за такъв дълъг период, коментира икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов. Не се знае и какво ще е потреблението на ток дотогава.

Евентуалното финансиране на проекта от държавния бюджет пък ще доведе до голям бюджетен дефицит, посочи Ангелов.

По думите му не са желателни и държавни гаранции, защото това може да доведе до понижаване на кредитния рейтинг на България като цяло, което пък би довело и до вдигане на лихвите в страната.

„След като консултантите твърдят, че към момента това е най-добрият проект в света, значи би трябвало и да може да се осигури пазарно финансиране чрез него“.

Потреблението ни в момента

За тази година потреблението на електроенергия в България ще намалее на годишна база с 4,5%, като брутното потребление е около 37 тераватчаса. Към 2020 г. се очаква то да достигне 46 тераватчаса. Трябва да се има предвид, че до 2015 г. заради изискванията за вредни емисии ще трябва да бъдат затворени поетапно блоковете на ТЕЦ Варна, ТЕЦ Марица Изток 3, ТЕЦ Бобов дол и на Брикел.

Засега се знае, че ще бъде строена заместващата мощност от 880 мегавата на ТЕЦ Варна и предстои да влезе в експлоатация ТЕЦ Марица Изток 1.

Никой от участващите в дискусията не изказа ясно становище колко точно ще струва реализирането на проекта.

Още по темата: 

Редица сигурни решения за АЕЦ Белене, само не се знае дали ще я има

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още