IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Редица сигурни решения за АЕЦ Белене, само не се знае дали ще я има

Ако бъде построена централата, делът на държавата със сигурност ще е по-малък от 51%

16:46 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Редица сигурни решения за АЕЦ Белене, само не се знае дали ще я има

Делът на държавата в проекта за АЕЦ Белене със сигурност ще бъде под 51%, заяви днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той не определи дали държавният дял ще бъде 20-30%, каквито предположения изказа самият той наскоро, а допълни само, че ще се иска от консултанта по проекта да определи такъв дял за държавата, който да й дава право да участва във вземането на всички важни решения относно централата.

В същото време министърът отново не каза със сигурност дали ще се строи АЕЦ Белене.

По думите му по всяка вероятност крайното решение за бъдещето на проекта ще бъде взето от Народното събрание, като самото министерство ще внесе свое обосновано становище по въпроса.

Към момента във връзка с проекта се върви към нова структура на финансиране, каза още Трайков.

Той не уточни дали стратегическият инвеститор RWE ще остане с дял от 49%.

„Договорът с RWE не е обвързващ, сега се водят преговори за предефиниране формулата на взаимодействие.“

Наскоро беше разпространена информация, че енергийният гигант обмисля да се оттегли от проекта заради нарастващите разходи по него.

Трайчо Трайков каза, че част от дела на държавата в АЕЦ Белене ще бъде предложен на други инвеститори, което „със сигурност ще стане чрез конкурс“. От инвеститорите обаче ще се иска да вложат средства не само пряко в строителството на централата, но и в съпътстващата инфраструктура.

По всяка вероятност държавата няма да поема ангажименти към инвеститорите – нито по отношение на държавни гаранции, нито за дългосрочно изкупуване на електроенергията от централата от страна на НЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още