IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на производител с лек ръст на месечна база

На годишна база обаче спадът се задълбочава и достига 10,8%

11:45 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на производител с лек ръст на месечна база

Общият индекс на цените на производител през август 2009 г. нараства с 0,2% спрямо предходния месец, а на годишна база намалява с 10,8%, показват данни на националния статистически институт (НСИ).

За сравнение през юли общият индекс на цените на производител беше с 1% под равнището на предходния месец, а на годишна база намаля с 10,6%.

На месечна база през август увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост с 0,3% и в добивната промишленост - с 3,5%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има намаление с 0,9%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените спрямо юли се наблюдава при производството на химични продукти - с 1,1%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0,7%, при производството на електрически съоръжения и при производството на основни метали - с 0,6%, а намаление има при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1,9%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0,7%. В добивната промишленост увеличение на цените спрямо юли 2009 г. се наблюдава при добива на метални руди - с 13,3%.

Спрямо август 2008 г. в преработващата промишленост спадът на цените на производител е 12,2%. По-съществено намаление има при производството на основни метали - с 27%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 17,3%, при производството на хранителни продукти - с 6,2%, а увеличение при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи - с 8,6%, при производството на превозни средства, без автомобили - със 7,8%.

Данните на НСИ показват също, че индексът на цени на производител на вътрешния пазар през август е с 0,3% под равнището от предходния месец, а на годишна база намалява с 9,8%.

На месечна база намаление на цените на има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,7% и в преработващата промишленост - с 0,5%, а увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 4,5%.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,2%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0,7%, при производство на метални изделия, без машини и оборудване с – 0,6%, докато по-значително увеличение е отчетено при производството на основни метали - с 1,6%, при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи - с 0,9%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло, производството на електрически съоръжения, печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - с 0,6%.

На годишна база цените на вътрешния пазар в преработващата промишленост спадат с 13,3%, в добивната промишленост - с 9,8%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,6%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо август 2008 г. има при производството на основни метали - с 31,4%; производството на изделия от каучук и пластмаси - със 7,1%; производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,7%; производството на хранителни продукти - с 4,7%. Увеличение се наблюдава при производството на напитки - с 5,6%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи - с 5,5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 4,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още