IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 септември

08:06 | 28.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 28 септември

Правителството обмисля: Повишение и на акциза за бензин от 2010 г.
в. Дневник

Финансовото министерство обсъжда извънредно повишаване и на акцизите за горивата от началото на 2010 г. Това потвърдиха няколко източника от правителството пред "Дневник" ден след като стана ясно, че подобно увеличение се планира и за цигарите. Причината за изненадващата идея за облагането на горивата е търсеният ръст на приходи за бюджет 2010, чиято чернова вече се обсъжда във финансовото министерство. Опасенията са, че ако цената на петрола се задържи на сегашните си нива (около 70 долара за барел - бел. ред.), приходите от ДДС при вноса няма да са достатъчни. Така по-високото облагане на потреблението на горива ще компенсира донякъде негативите от ниската цена при ДДС постъпления в условия на криза. Такава промяна обаче ще има и негативни ефекти - ръст в цената на горивата и на разходите за частния сектор, затова още не е сигурно дали ще се предприеме, обясниха източниците на "Дневник". От финансовото министерство в неделя нямаше коментар по идеята.

ВАС решава съдбата на "Кремиковци" в края на януари
в. Сега

Окончателната съдба на "Кремиковци" ще се реши в края на януари догодина. На 29 януари 2010 г. ВАС ще трябва да сложи край на спора дали към дълговете на дружеството трябва да се добави и отпуснатата от държавата помощ от 700 млн. лв. Ако Темида отсъди в полза на държавата, тя ще придобие статута на най-голям кредитор и ще измести частните фондове, които отпуснаха облигационен заем на комбината. Още преди месец икономическият министър Трайчо Трайков отсече, че ако съдът зачете като дълг тези пари, оздравяването, замислено от облигационерите, няма как да се случи и ще се тръгне към ликвидация.

До момента признатите дългове са за 1.7 млрд. лв., като най-голяма тежест има групата от частни фондове, която преди 3 години отпусна 325 млн. евро заем на "Кремиковци", обезпечен с активи на дружество. Въпросната държавна помощ пък се трупа от 1999 г., когато при приватизацията държавата отписа част от борчовете на "Кремиковци" срещу ангажимент на комбината да изпълнява план за жизнеспособност, предвиждащ екологични подобрения. Планът обаче така и не бе изпълнен.

Брюксел ни отпуска 157 млн. евро за метрото
в. Стандарт

Брюксел развърза кесията и ни даде още 157 милиона евро за строителството на втория лъч на столичното метро. Новината обяви вчера премиерът Бойко Борисов. Сумата е отпусната в петък по оперативна програма "Транспорт". С нея маршрутът на подземната железница ще се разшири от жк "Надежда" до бул. "Черни връх". Междинните спирки ще са Централна гара и пл. "Св. Неделя". Очаква се вторият лъч на метрото да заработи през 2012 г. и по него да осигурим заетост на поне 3 хиляди души, съобщи още премиерът.

Фонд „Земеделие” вади 10 фирми от черния списък
в. Новинар

Нови 10 фирми ще бъдат извадени от списъка с компаниите, за които има съмнения, че са правили нарушения по проектите по земеделска програма САПАРД, научи „Новинар”. Проверка на експертите от фонд „Земеделие” е показала, че при тези фирми нямат нарушения по проектите. В момента всички фирми, които са получили или предстои да вземат субсидии по САПАРД, се проверяват и ако има съмнения за нарушения, се вписват в специална книга на длъжниците. Първоначално в този списък имаше 98 фирми, като около 45 от тях бяха от месопреработвателния сектор. От фонда отказаха да посочат имената на предприятия, които са извадени и на тези, които все още се проверяват.

Спират измамите с горива за фермери
в. Стандарт

Горивото за трактори и комбайни ще се оцветява. Така резервоарите на земеделската техника ще се пълнят с гориво с по-нисък акциз, без да се заплашват приходите в хазната. Това е една от мерките срещу сивата икономика, които вече се разработват от Агенция "Митници". Целта е промяната да влезе в сила още от 2010 г. Така значително ще се облекчат бизнесът и дребните фермери. Сега земеделските стопани също имат право на горива с по-нисък акциз. От януари 2010 година се предвижда акцизът за керосина да се повиши и да стане колкото за газьола - 600 лв. за 1000 литра. Но ако горивата се използват за земеделие, налогът е само 50 лв. за 1000 литра.

Схемата фермерите да използват облекчението обаче сега е доста сложна. Те зареждат техниката си с горива, за които е платен пълният размер на акцизите. След това подават документи в Агенция "Митници" да им върнат надплатения налог, като има норма за разход на гориво от 7,3 литра на декар за регистрирана обработваема земеделска земя. След като стартира системата за оцветяване, резервоарите на тракторите директно ще се пълнят с гориво с по-нисък акциз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още