IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И нотариуси ще могат да подготвят предбрачни договори

Все още обаче не е ясно какво точно трябва да бъде съдържанието на договорите

14:02 | 26.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
И нотариуси ще могат да подготвят предбрачни договори

Освен адвокати, и нотариуси ще имат право да подготвят предбрачните договори, съобщи днес във Варна гл. ас. Красимир Димитров, преподавател по нотариално право в Софийския университет. Той бе лектор на семинар за нотариуси, посветен на новия Семеен кодекс и брачните режими, предвидени в него.

Нотариусите в страната са професионалисти, но тепърва ще се сблъскат със съвсем нов институт, какъвто е брачният договор, посочи Димитров, цитиран от БТА. Той припомни, че двойките, които искат да сключат такива споразумения, ще имат възможност да го направят след 1 октомври.

Димитров коментира, че все още не е ясно какво точно трябва да бъде съдържанието на договорите. По думите му това ще бъде уточнено с натрупването на повече практика.

В бъдеще ще бъде изграден регистър на имуществените отношения на съпрузите, коментира още Димитров. По думите му длъжностното лице, което приема младоженците в общината, ще дава тази информация в агенцията по вписванията.

Регистърът ще бъде публичен, каза Димитров. Според него обаче това може да доведе и до злоупотреби. Вариантът е достъпът до регистъра да бъде публичен, но не и до подробностите за имущественото състояние на хората, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още