IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 септември

07:55 | 25.09.09 г.
Преглед на печата за 25 септември

От 1 януари догодина отпада таванът за новите пенсии
в. Дневник

От 1 януари 2010 г. ще отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии и около 3000 възрастни ще получават повече от сегашния максимален размер от 700 лв. Това съобщи зам. социалният министър Христина Митрева след първото заседание на консултативния съвет за пенсионната реформа към министерството на труда. В същото време пенсиониралите се до края на 2009 г. ще продължат да получават сегашнaта максимална пенсия. През тази година толкова вземат около 41 900 души. Митрева добави, че отпадането на ограничението за максимална пенсия ще увеличи разходите на Националния осигурителен институт (НОИ) с между 2.5 млн. лв. и 5 млн. лв. през 2010 г.

"Билла" планира още 17 магазина до края на годината
в. Дневник

Веригата за бързооборотни стоки "Билла" планира да открие още 17 магазина в различни градове до края на 2009 г., с което новооткритите филиали за годината ще станат 25. Това обявиха на среща с медиите от ръководството на компанията.
"До края на годината трябва да разполагаме с 65 магазина", съобщи генералният директор на "Билла" за България и Румъния Емил Стефанов. В момента компанията има 48 работещи обекта, като само преди няколко дни бяха открити по един нов в София и Бургас. До края на септември ще бъдат отворени и други два магазина, които ще се намират в Русе и Стара Загора.

Мобилните антени у нас са 45 пъти по-безвредни
в. Сега

Между 45 и 100 пъти по-висока е защитата на българските граждани от базовите станции и антените за мобилните оператори, отколкото на гражданите в останалите страни от Евросъюза. Такива данни представиха вчера трите мобилни оператора "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком" по време на заседание на работна група, назначена от премиера. Високата степен на защита в България се дължи на действащите нормативи, които са по-строги от препоръчаните от Международната комисия за предпазване от нейонизиращи излъчвания и Световната здравна организация.

Няма нито лев за зимно чистене на пътищата
в. Сега

В края на септември все още не са осигурени средства за почистване на пътищата през зимата. "В момента няма нито лев за зимно почистване", заяви вчера Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройство. Той обясни, че тепърва ще иска от Министерството на финансите 25 млн. лв., които да стигнат поне до Нова година.
Миналата година за зимно почистване на пътища бяха заделени 35 млн. лв. Сега обаче Национална агенция "Пътна инфраструктура" е пред фалит, защото дължи над 131 млн. лв. на фирми за вече извършена дейност за ремонт и поддръжка.

Варна разпродава общински жилища по данъчна оценка
в. Сега

140 общински жилища ще бъдат разпродадени по данъчна оценка, съобщи кметът на Варна Кирил Йорданов. Апартаментите ще отидат при сегашните наематели, повечето от които са социално слаби. "Очаквам приходите да бъдат между 3 и 4.5 млн. лв.", каза Йорданов. Кметът представи разпродажбата като социална мярка, но на практика това е стремеж общината да намери свеж паричен приход, какъвто в период на криза няма. Идеята е стара, но засега общинският съвет не я одобрява. Част от съветниците са на мнение, че сделки под пазарните цени могат да доведат до корупция.

БНБ изнесе факти за паричната политика при социализма
в. Новинар

Има шокиращи факти за икономическата и паричната политика в периода на социализма, тъй като БНБ е изпълнявала ролята едновременно на търговска и на емисионна банка, заяви Румен Аврамов, един от съставителите на сборник с документи за историята на БНБ през периода 1879-1990 г., представена вчера в трезора. Инфлацията е била дума табу до втората половина на 80-те години на XX век, а борбата с нея ставала чрез регулиране на доходите, спестяванията и предлагането на стоки, посочи Аврамов.

Пазят в тайна трасето на “Хемус”
в. Стандарт

Трасето на магистрала "Хемус" става държавна тайна. Опитваме се да държим маршрута под секрет, но едва ли ще успеем, обяви строителният министър Росен Плевнелиев. Той обясни, че много хора у нас правят бизнес, като вдигат цените на магистралите и на инфраструктурните проекти. Т.нар. "предприемачи" масово изкупуват земите около аутобаните, а след това ги препродават на няколко пъти по-високи цени. И държавата трябва да покрива по-големи обезщетения на собствениците, обясни Плевнелиев. Затова според него било по-добре истинското трасе да не е ясно до последния момент. Въпросът не е толкова дали магистрала "Хемус" ще мине покрай Търново или на 40 км от града, а дали ще се намерят пари за нейния строеж. Тя ще излезе поне 1 млрд. евро и правителството в момента не може да започне такъв проект.

Развод спасява заплатата
в. Стандарт

Кризата разби и най-сплотените семейства. Бум на разводите за запазване на заплатата отчетоха съдилищата. Причината е в Закона за конфликт на интереси, който забранява на съпрузите да работят на едно място. Оказа се, че той масово удря учени, актьори и учители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още