IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 септември

07:58 | 24.09.09 г.
Преглед на печата за 24 септември

Армията купувала апартаменти доста над пазарните цени
в. Дневник

Министерството на отбраната е сключвало сделки за нови апартаменти на цени много по-високи от пазарните. В четири града - Сливен, Велико Търново, Стара Загора и Карлово, са купувани жилища за армията на цена от 25 до 35% по-висока от предлаганите от имотните агенции. Това показва проверката, назначена от военния министър Николай Младенов, на сделките с апартаменти при предшественика му Николай Цонев.

Одитирани са договорите за 320 имота, купени през последните месеци на кабинета "Станишев", за които кабинетът отпусна 45 млн. лв. Жилищата са във Варна, Бургас, Карлово, Сливен, Враца, Стара Загора, Шумен и Велико Търново.

Общините масово горят с европари в земеделието
в. Сега

Масово българските общини няма да могат да вземат европари за пътища и канализация от Програмата за развитие на селата, стана ясно вчера на заседание на комисията по земеделие. "Натъкнахме се на пореден капан, завещан ни от предходната власт. Вече 2 години кметствата са подавали проекти, но предишното ръководство на фонд "Земеделие" въобще не ги е разглеждало. Сега наша проверка установява, че чакащите за одобрение проекти ще надхвърля с цели 878 млн. лв. парите, които Брюксел е предвидил до 2013 г. за междуселска инфраструктура. Ясно е, че няма как да се плати на всички желаещи", заяви аграрният министър Мирослав Найденов.

България става все по-корумпирана
в. Сега

България продължи да пада все по-надолу в класацията на най-корумпираните държави в света и вече заема 72-ро място в глобален мащаб, след като преди бе на 64-то място. Това показва годишният доклад на международната неправителствена организация "Трансперанси интернешънъл".

Оценката за България е формирана от 8 представителни социологически проучвания, като резултатите от тях са оформили индекс за възприятие на корупцията от 3.6. Оценката се дава по скалата от 0 (изцяло корупмпирана) до 10 (няма или почти липсва корупция). Индексът на България, който бе поддържан от 2004 година досега, бе 4.1.

Пускаме акции в чужбина
в. Стандарт

Акции на български компании ще се пускат на фондовите борси в чужбина. До края на годината Комисията за финансов надзор ще подготвям законодателни промени за това. Така ще се избегне листване чрез посредник, което излиза твърде скъпо, обясни председателят на КФН Петър Чобанов. Необходимо е предоставянето на нова сграда за комисията. За 2008 г. наемът на сегашната сграда е 10% от разходите на КФН, които са 9 млн. лв. Водим преговори за връщане на сградата на Министерството на извънредните ситуации, която беше на КФН през 2006 г., каза Чобанов.

Обявяваме заеми от роднини и приятели
в. Стандарт

Заемите от роднини и приятели ще се обявяват в годишните данъчни декларации. Това е една от мерките срещу сивата икономика, които предлагат от Националната агенция за приходи. Вероятно ще се обявяват само заемите над 5000 лв. Промяната вече е намерила подкрепа от управляващите и се налага заради практиката при ревизиите на богаташи. Например при една от ревизиите на хората с имущество за над 500 000 лв., за да докаже произхода на 200-300 хил. лв., един от проверяваните е казал, че е взел заеми от 42 лица, каза шефът на НАП Красимир Стефанов. За да се докажат, че той е укрил доходи, данъчните трябва да проверят всичките 42 лица, които пък може да кажат, че са взели парите на заем от някой друг.

Дават шефове на болници на прокуратурата
в. Новинар

Ръководствата на няколко болници ще бъдат сменени заради недобро управление на поверените им лечебни заведения, съобщи вчера заместник-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев. Това вече се случи в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив, а по думите на Митрев предстои и в столичната „Александровска”. Към момента текат одити в няколко големи болници и излизат драстични нарушения, свързани с обществени поръчки и конфликт на интереси. Кои са лечебните заведения обаче от министерството отказват да уточнят, докато текат проверките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още