IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: 79% одобряват премахнат или символичен данък дивиденти

В момента налогът е 5%, а проектозакон предлага той да е 1%

10:29 | 23.09.09 г.
Анкета: 79% одобряват премахнат или символичен данък дивиденти

Данък дивиденти трябва да отпадне или да бъде намален до символичния 1%, смятат 79% от гласувалите в анкета на Investor.bg 1282 читатели. В момента налогът е 5%.

Само 15% не одобряват намалението или премахването на данъка, а 6% нямат позиция по въпроса.

Намаление на данък дивиденти до 1%, предлага Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция и председател на парламентарната Комисия по икономическата политика, с внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

В момента данък дивиденти е 5%, като представлява форма на двойно данъчно облагане, тъй като преди него от компаниите е удържан данък печалба в размер на 10%.

Данък дивиденти се удържа при източника (тоест преди получаването), когато собственик е физическо или чуждестранно юридическо лице. С натрупване на всички дължими данъци по веригата (данък печалба и данък дивидент) акционерите плащат 14,5% данък върху инвестициите си в България. Първо след 10% данък печалба остават 90%, от които се удържат 5% и за инвеститора остават 85,5% от реализираната печалба.

Така реално дължимият данък е 14,5%, а не широко рекламираните 10% плосък данък.

Когато собственик (акционер или съдружник) е българско юридическо лице, данък дивидент не се удържа при източника, а се изплаща изцяло. Така се избягва възможността една и съща печалба да бъде обложена няколко пъти с данък дивидент, преминавайки през няколко юридически лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още