IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 септември

08:05 | 23.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 септември

Държавата готви концесия на автомагистрала "Хемус"
в. Сега

Държавата готви концесия за по-голямата част от магистрала "Хемус". "Тя е много скъпа и няма желаещи да я строят. Затова решението е отсечката от Велико Търново до София да се даде на концесия, а от Велико Търново до Шумен държавата да строи периодично, когато има средства", заяви премиерът Бойко Борисов в Каварна. Наред с това се обмисля на концесия да се даде и трасето Русе-Велико Търново, което не е част от аутобана.

"Хемус" трябва да свързва столицата с Варна, но до момента никой не се ангажира със срок, в който ще е готова. В момента от нея е използваема отсечката Шумен-Варна. За участъка от магистралата Софийски околовръстен път-пътен възел Яна се очаква да стартира тръжна процедура през пролетта на 2010 г., а изпълнител да бъде избран през лятото, като строителството ще завърши до две години, заяви неотдавна министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Брокер ужили със 100 бона Външно
в. Стандарт

Професионален брокер прибра само за година 117 бона от външното министерство. Царски заплати и бонуси по време на криза е вземал шефът на "Агенция дипломатически имоти в страната" (АДИС) Асен Македонов. Това разкри проверка на Външно, след която в петък Македонов бе уволнен. 43 400 лв. от възнагражденията са необлагаеми, защото са социални надбавки, сочат документите, с които "Стандарт" разполага.

Само за първите шест месеца на 2009 г. заплатите на Македонов са 36 000 лв., а "социалните придобивки" над 20 000 лв. В същото време печалбата на АДИС за миналата година пада цели 300% спрямо 2007 г. Македонов е давал под наем дипломатически имоти без търг. Той се изявил и като банка. Сключил договор за строеж на апартаменти, според който строителят получава веднага над 1 милион евро. Но след 210 дни може да ги върне, без да е свършил нищо.

Блокирани са 300 млн. лв. за ремонт на болниците
в. Дневник

Временно са блокирани близо 300 млн. лв. за ремонт и оборудване на държавните и общински болници по оперативна програма "Регионално развитие", научи "Дневник". Основната причина за това е, че бившото ръководство на здравното министерство не е успяло за четири години да подготви и приеме нова национална здравна карта (съществуващата в момента карта е остаряла и не отговаря на реалното състояние на сектора - бел. ред.), а проектите са обвързани именно с този документ. Картата трябва да определи от колко и от какви лечебни заведения има нужда в страната. А идеята е по европрограмите да се финансират само болници, които фигурират в нея.

Борисов: Заплатите на банкерите трябва да са под премиерските
в. Дневник

"Банкерите не може да вземат няколко пъти повече, отколкото премиера, независимо дали това съм аз или друг." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в края на миналата седмица в Брюксел след извънредната среща на Европейския съвет, на която беше изготвена обща позиция на ЕС за предстоящата среща на Г-20 в Питсбърг. Очаква се една от основните теми на нея да бъде как да се ограничат бонусите на банковите мениджъри. Борисов не уточни всички банкери ли има предвид, или само работещите в банки, получили държавна помощ.

Дават Фонд „Българска гора” на прокуратурата
в. Новинар

Прокуратурата да направи проверка във Фонд „Българска гора”. За това настоява земеделският министър Мирослав Найденов, съобщиха вчера от аграрното министерство. Причината за проверката са подадени от депутати сигнали, че ведомството е плащало в пъти по-висока цена от реалната за залесяване. Фондът беше създаден в началото на миналата година с промени в Закона за горите и е под ръководството на Държавна агенция по горите (ДАГ). В него се събират всички такси за дърводобив, както и тарифите за изключване на гори от националния горски фонд с цел строителство върху терени. След това средствата се инвестират за залесяване.

Транспортното министерство пак предлага таван на таксиметровите тарифи
в. Дневник

Общините да определят пределни тарифи на такситата, предлага транспортното министерство. За въвеждането им трябва да бъдат променени Законът за автомобилните превози и наредбата за таксиметровата дейност. Промените ще са готови до два-три месеца, съобщиха от транспортното министерство. Целта е да се прекратят злоупотребите на някои от таксиметровите компании, които рекетират пътниците с тарифите си.

Идея за таван на тарифите се обсъжда от няколко години. В края на миналия мандат екипът на тогавашния министър Петър Мутафчиев дори обмисляше дейността изцяло да бъде прехвърлена на общините.

Ирина Бокова оглави ЮНЕСКО
в. Сега

Българският кандидат за поста генерален директор на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова победи в надпреварата за поста египетския претендент - министъра на образованието Фарук Хосни. Кандидатите за мястото бяха девет, като за фаворит се смяташе Хосни, който бе предложен от Египет, Кувейт, Судан и Либия. За лобистката кампания на Бокова предишният кабинет отпусна от държавния бюджет 100 хил. лeва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още